Турбйорн Ягланд прагне повернення Росії в ПАРЄ до 2019 року

17:35, 22.01.2018
Турбйорн Ягланд прагне повернення Росії в ПАРЄ до 2019 року

Турбйорн Ягланд нібито хоче зберегти правовий простір в Росії.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд наполягає, що Росія має повернутися до роботи в ПАРЄ ще до саміту організації, який запланований у наступному, 2019 році.

 

Про це пан Ягланд заявив на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі у понеділок.

 

На його думку це має відбутися через зміну правил асамблеї до такого рівня, щоби "повернути на борт" всі країни-члени організації.

 

"Гармонізація правил організації – це частина нашої роботи... Досягнення цього було би найкращим шляхом відзначити 70 років заснування організації", - заявив генсекретар Ради Європи.

 

Зауважимо, гармонізація, про яку йдеться, означає зняття з російської делегації санкцій, які були накладені на росіян через анексію Криму, а згодом – через агресію проти Донбасу.

 

Через очевидність продовження цих санкції Росія у останні роки не подає списки своїх депутатів для участі у роботі ПАРЄ. В Москві наполягають, що умовою їх повернення має бути ліквідація інструменту санкцій в ПАРЄ.

 

На думку Ягланда повернення Росії означатиме відновлення захисту органів РЄ на території "всіх 47 країн-членів".

 

"Європа не має бути поділена знову. Новий поділ шкодитиме всім", - впевнений він. І додає, що Росія та інші "проблемні" країни-члени РЄ мають залишатися  у складі організації, доки вони не порушують 4 статті Європейської конвенції з прав людини.

 

За його словами, у статутних документах РЄ визначені 4 принципи, від яких країна-член не може відхилятися навіть за надзвичайних обставин. Це – заборона смертної кари, тортур, примусової праці або рабства, а також позасудового покарання.

 

"Це – найбільш фундаментальні цінності. Вони визначають душу Європи. Жодна країна, яка порушує ці принципи, не може бути членом нашої родини. З цього питання не може бути поступок", - наголосив Ягланд.

 

Всі інші порушення принципів Ради Європи, на його думку, не мають такого впливу.

 

"Це не означає, що все інше можна порушувати. Якщо є порушення інших статей і систематичне небажання виправляти це – країна-член може звернутися до ЄСПЛ щодо виконання країною своїх зобов’язань", - сказав він.

 

На думку генсека РЄ, ідея організації полягає в захисті людей попри порушення конвенції її членами. "Фундаментальна ідея – зберегти спільний правовий простір (на території 47 країн, включаючи Росію), заради людей. Ми не маємо забувати, що для багатьох на континенті Конвенція та ЄСПЛ є останньою надією", - пояснив пан Ягланд.