«Кіборг» у білому халаті: у Черкасах вшанували Олександра Кондратюка

24.01.2018
«Кіборг» у білому халаті: у Черкасах вшанували Олександра Кондратюка

Відкриття меморіальної дошки черкаському «кіборгу» Олександру Кондратюку. (Фото з сайта infomist.ck.ua.)

Днями у Черкаській медичній академії відкрили меморіальну дошку «кіборгу» Олександру Кондратюку.
 
Він був випускником цього навчального закладу і захищав Україну, очолюючи медичну службу 90-го окремого аеромобільного батальйону.
 
Три роки тому старший лейтенант героїчно загинув, евакуюючи поранених iз Донецького аеропорту.
 
«Олександр був справжнім патріотом, справжнім професіоналом, який врятував не одне життя. Він загинув за те, у що свято вірив, за власну вільну і незалежну Україну», — зазначив на відкритті меморіальної дошки Володимир Мрищук, начальник медпункту аеромобільного батальйону.
 
За словами матері героя — Ольги Олександрівни, яка теж була на відкритті пам’ятного знака, Олександр був єдиною дитиною у їхній сім’ї, йому виповнилося лише 32 роки.
 
«Я завжди пишалася тим, як він добре лікував дітей. Нині його пам’ятають люди, дітям яких він допоміг у мирні часи, його пам’ятають однокурсники та побратими, з якими захищав Україну», — зі сльозами на очах говорила мати загиблого воїна.
 
Під час відкриття меморіальної дош­ки Олександру Кондратюку його по­братими передали матері «кіборга» відзнаку сина «Хрест хоробрий».
 
Черкаський «кіборг» Олександр Кондратюк після закінчення тоді ще медколеджу в Черкасах, у 2010 році, одержав диплом Вінницького медичного університету і працював педіатром у місті Шпола, а потім — у столиці.
 
Але розпочалася війна, він пішов на фронт і загинув за Україну. У нього залишилися мама, дружина та маленька донька. Похований у місті Шпола.
 
Олександр Кондратюк є почесним громадянином Шполи, в пам’ять про Героя відкрито меморіальні дошки у школі, де він навчався, та у Вінницькому медінституті.
 
Посмертно він нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня, нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» та медаллю УПЦ КП «За жертовність і любов до України».