До Ірану намагалися вивезти секретні дані про фрегат «Гетьман Сагайдачний»

24.01.2018
У зоні митного контролю київського аеропорту «Бориспіль» правоохоронці затримали на підставі ухвали суду науковця з секретними даними про гідроакустику флагмана українського флоту — фрегат «Гетьман Сагайдачний». Дослідник намагався вивезти секретну інформацію до Ірану, йому вже оглошено підозру. 
 
Як повідомляє прес-служба прокуратури Київської області в понеділок, затриманий науковець чудово знав, що виявлена в нього на флешці інформація є секретною. Наразі слідство встановило, що старший науковий співробітник одного з дослідних інститутів намагався незаконно вивезти з країни на флешці інформацію про принцип побудови гідроакустичних станцій корабельного гідроакустичного комплексу проекту «Гетьман Сагайдачний», що є інформацією військового характеру.
 
55-річному чоловіку повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 333 Кримінального кодексу (порушення встановленого порядку здійснення міжнародних передач товарів, що підлягають державному експортному контролю).
 
Звісно, на питання, хто є кінцевим замовником цих даних про флагман ВМС України, має дати відповідь слідство і суд. Утім навряд чи це питання цікавило Іран; цю країну, швидше за все, іноземнi шпигуни використовували як зручну для такого «транзиту» секретних даних. Якщо ж враховувати, що останнім часом найтісніше співпрацює з Іраном саме Росія, версія про інтерес до цих даних нападника на Україну цілком має право на життя.