Рефат Чубаров у Генічеську закликав відновити суверенітет над усією територією України

24.01.2018
На думку лідера кримськотатарського руху, усунення адміністративного кордону на Херсонщині має відбутися вже най­ближчим часом.
 
— Соборність України необхідно відновити вздовж усієї лінії зіткнення з Росією, як це визнано міжнародною спільнотою, — заявив під час свого виступу перед людьми у Генічеську Рефат Чубаров. — Московський задум руйнування єдності країни передбачає захоплення таких споконвічно українських міст, як Харків, Донецьк, Луганськ, Одеса, Херсон та Запоріжжя. Для нас важлива принципова позиція кожного мешканця України, бо лише спільними зусиллями ми зможемо зірвати плани країни-агресора.
 
У День Соборності України мешканці Генічеська пронесли через центр міста багатометрову стрічку в кольорах державного прапора, організували патріотичний концерт, зібравши гроші на лікування воїнів АТО в Херсонському обласному госпіталі.
 
А от у селі Ставки Каланчацького району Херсонської області, неподалік КПП «Каланчак» відбувся завершальний етап міжнародного флешмобу United Ukraine.
 
На адміністративному кордоні з анексованим Кримом учасники акції розгорнули найбільший у світі державний прапор України розміром 40 на 60 метрів та площею у 2 тис. 400 квадратних метрів.
 
За словами координатора флешмобу Олексія Захарченка, кольори українського прапора об’єднали між собою мешканців віддалених куточків світу та представників парламентів Австралії, Канади, Угорщини.
 
Цього дня підтримали ідею соборності України та її єдність у боротьбі за Донбас і Крим понад 10 тисяч людей із різних країн світу.
 
На свято до місця компактного проживання кримських татар у місті Генічеськ прибули активісти Меджлісу Ахтем Чийгоз та Ільмі Умеров. Не так давно звільнені політичні в’язні совісті відвідали місце громадянської блокади Криму на Чонгарі.
 
— Дуже важливо проводити акції на підтримку політв’язнів, адже це привертає максимально увагу з боку світової громадськості, — заявив  Ахтем Чийгоз. — Саме політичний тиск на російського агресора з боку лідерів європейських держав та правозахисників допоможе Україні відновити контроль над усіма територіями єдиної країни.
 
Передав свої вітання й уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв. На даний час він перебуває у Страсбурзі, де найближчими днями розпочнеться розгляд українського питання на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.