До справи про зникнення водія BlaBlaCar притягнули керівника львівського «Правого сектору»

24.01.2018
Ще у 2016 році 4 квітня безслідно зник львів’янин Тарас Позняков.
 
Хлопець їхав до Києва на власній машині, взявши із собою двох попутників через популярний інтернет-сервіс BlaBlaCar.
 
Але до місця призначення водій так і не доїхав. Востаннє того дня автомобіль Тараса марки Audi A6 зафіксували камери спостереження в селі Бобриця під Києвом.
 
І лише 12 квітня правоохоронці знайшли порожнє авто львів’янина в одному з гаражних кооперативів у Києво-Святошинському районі.
 
Пройшло вже чимало часу, але доля Тараса Познякова залишається невідомою.
 
Слідчі не знайшли ні тіла, ні достовірного вбивці, хоча гіпотез і підозрюваних вдосталь. Поліції досить таки швидко вдалось встановити ймовірних злочинців — 36-річного Дмитра Голуба і 25-річного громадянина Росії Луана Кінгісеппа.
 
Обоє були бійцями спецпідрозділу «Сонечко» «Правого сектору». Позивний Голуба — «Тоф», а Кінгісеппа — «Лука».
 
За однією з версій слідства, вони навмисно приїхали з Києва у Львів, аби дорогою заволодіти автомобілем, який побачили в оголошенні на BlaBlaCar.
 
Для здійснення задуму підозрювані мали автоматичний пістолет ТТ. 
 
Дмитра Голуба затримали ще в серпні 2016 року, йому інкримінують «умисне вбивство з корисливих мотивів, вчинене групою осіб за попередньою змовою та незаконне привласнення автомобіля», затриманий зізнався у викраденні авто, але всі звинувачення у вбивстві відкидає.
 
До списку ж підозр 25-річного Луана Кінгісеппа (який досі перебуває в розшуку) ще додали «незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами або вибуховими речовинами».
 
Після того як натрапили на злочинців, слідство затихло на півтора року. І вже в листопаді 2017-го ГПУ визнала неефективним розслідування  вбивства Тараса Познякова.
 
Про це написав народний депутат Віталій Купрій на своїй сторінці у «Фейсбуцi». 
 
«Вважаю, що така резонансна справа вимагає професійного рівня більш досвідчених слідчих. Саме тому для ефективного слідства справу доручено Головному слідчому управлінню ГПУ», — зауважив нардеп.
 
Після того як слідство передали в руки ГПУ, хід справи набрав обертів. З’явилися несподівано нові імена й підозрювані.
 
Днями слідчі ГПУ вручили повістку на допит керівнику львівського «Правого сектору» Тарасу Бобаничу («Хаммеру»).
 
«Хаммер» відразу ж зв’язався особисто зі слідчими, аби дізнатися, у чому його звинувачують, правоохоронці запевнили Бабанича, що він буде допитаний лише як свідок.
 
Про деталі допиту йдеться у повідомлені представників «Правого сектору» Львівщини.
 
«Слідчий ставив питання з приводу того, чи був знайомий «Хаммер» із потерпілим Тарасом Позняковим та ще з низкою невідомих осіб. Почувши заперечувальну відповідь, слідчий заявив, що «за відомостями слідства, саме ви зустрічалися з Тарасом Позняковим і вимагали в нього 10 тис. доларів», — йдеться у повідомленні. 
 
Очільник львівського «Правого сектору» запевнив, що ніколи не був знайомий із потерпілим та ніколи з ним не зустрічався, як і з іншими людьми, про яких запитували. «Хаммер» був особисто знайомий лише з одним із підозрюваних (позивний «Лука»), але останній раз вони зустрічалися ще в серпні 2015 року в зоні АТО, тож про його подальшу долю він не може знати.
 
«До подій та обставин сумнозвісної справи BlaBlaCar я не маю жодного відношення! Про факт останньої знаю винятково зі ЗМІ. З потерпілим по цій справі Тарасом Позняковим я не знайомий та ніколи з ним не зустрічався (тим більше грошей в нього не вимагав!), так само як і зі всіма іншими, кого називали слідчі. Намагання слідчих Генпрокуратури «прив’язати» мене до цієї справи розцінюю як відчай (оскільки слідство йде вже тривалий час) та політичну розправу режиму за мою громадську діяльність та націоналістичну позицію!»— заявляє Тарас Бабанич. 
 
Зважаючи на кількість матеріалів, які слідчим доведеться переглянути у зв’язку зi встановленням нових свідків та підозрюваних, розгляд справи затягнеться надовго, тож півторарічний термін слідства може щонайменше подвоїтися.