У Росії не дозволили прокат британського фільму «Смерть Сталіна» (відео)

21:57, 23.01.2018
У Росії не дозволили прокат британського фільму «Смерть Сталіна» (відео)

Кадр з фільму "Смерть Сталіна".

Міністерство культури РФ вирішило відкликати прокатне посвідчення британського фільму "Смерть Сталіна", який мав вийти на широкий екран 25 січня.

 

Про це повідомляє ТАСС з посиланням на в.о. директора Департаменту кінематографії  РФ Ольгу Любімову.

 

"Прокатне посвідчення фільма "Смерть Сталіна" є відкликаним", - сказала представник Мінкультури.

 

За її словами, підставою для відкликання став підпункт "д" пункту 20 правил, що стосуються прокатних посвідчень, згідно з якими прокатне посвідчення може бути відкликане у разі "виявлення при публічній демонстрації фільму матеріалів, що містять інформацію, поширення якої заборонене законодавством Російської Федерації".

 

Прокатник зобов'язаний після отримання відгуку впродовж 30 робочих днів повернути в Мінкультури прокатне посвідчення.

 

Як відзначається, напередодні відбувся громадський перегляд стрічки, на якому були присутні діячі кіно, депутати Держдуми, представники Російського історичного товариства, а також члени громадської ради при Мінкультури.

 

Вже 23 січня громадська рада при Мінкультури запропонувала перенести дату прокату фільму на півроку через те, що вона співпадає з ювілеєм закінчення Сталінградської битви. Услід за цим депутати Держдуми зажадали відправити фільм на додаткову експертизу, угледівши в ньому ознаки екстремізму.

 

Крім того, діячі кіно написали колективний лист на ім'я міністра культури з проханням відкликати прокатне посвідчення «Смерті Сталіна», назвавши фільм «пасквілем на історію нашої країни, злісною і абсолютно недоречною нібито «комедією», що чорнить пам'ять про наших громадян, які перемогли фашизм».

 

Свої підписи під листом поставили у тому числі Микита Міхалков, Володимир Бортко, Олександр Галибін та інші, пише «Медуза».

 

Світова прем'єра британської сатиричної комедії Армандо Іаннуччі "Смерть Сталіна", знятої за коміксами Фаб’єна Нурі та Тьєррі Робіна, відбулася у вересні 2017 року.

 

Сюжет кінокартини зосереджений на боротьбі за владу в СРСР після смерті Йосифа Сталіна в 1953 році. У головних ролях знялися Стів Бушемі, Джейсон Айзекс, Руперт Френд, Ольга Куріленко та ін.