До Румунії направлено запит на екстрадицію колишнього директора «Укрспирту»

21:41, 25.01.2018

Генеральна прокуратура направила запит щодо екстрадиції в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності колишнього директора ДП "Укрспирт", якого було затримано на території Румунії.

 

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган у Facebook  в четвер.

 

«19.12.2017 одночасно проведено понад 60 обшуків у різних регіонах України та затримано шістьох активних учасників злочинної організації. Керівника злочинної організації, яким є колишній директор ДП "Укрспирт", затримано на території Румунії, куди направлено запит щодо його екстрадиції в Україну для притягнення до кримінальної відповідальності. У задоволенні апеляції затриманого на застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на час проведення екстрадиційної процедури судом м. Сучава (Румунія), відмовлено», - йдеться у повідомленні.

 

За даними слідства, встановлено, що ця ж особа підозрюється у розтраті грошових коштів вказаного державного підприємства на загальну суму понад 261 млн. грн. та вчиненні інших злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 345 і ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

 

Пані Сарган додає, що ще одного організатора вказаного злочинного утворення оголошено у міжнародний розшук.

 

Зазначається, що стосовно всіх затриманих судом обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави.

 

Пані Сарган наголосила, що за результатами розслідування встановлено, що учасники злочинної організації вчинили низку тяжких та особливо тяжких злочинів на території м. Києва, серед яких: умисне вбивство 30.05.2017 радника директора ДП "Укрспирт"; замах на умисне вбивство 29.03.2017 заступника керівника ДП "Укрспирт"; замах на умисне вбивство 01.05.2017 президента однієї із спортивних федерацій, з використанням протипіхотної міни; замах на умисне вбивство 23.06.2017 приватного підприємця, з використанням саморобного вибухового пристрою.

 

За її словами, також встановлено, що учасники злочинної організації планували вчинення умисних вбивств інших осіб, серед яких і міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

"У кримінальному провадженні триває проведення комплексну необхідних слідчих, розшукових та інших процесуальних дія, спрямованих на встановлення всіх учасників вказаної злочинної організації та притягнення їх до кримінальної відповідальності. Досудове розслідування триває", - поінформували в ГПУ.

 

Як повідомляла «УМ», колишнього генерального директора ДП "Укрспирт" Михайла Лабутіна затримали в Румунії у грудні за підозрою у причетності до вбивства. За словами заступника генпрокурора Євгена Єніна, наразі триває процедура екстрадиційної перевірки, по завершенні якої у Генпрокуратурі сподіваються на видачу Лабутіна Україні.

 

Генпрокуратура підозрює Лабутіна у вчиненні злочинів, передбачених ст. 115 (умисне вбивство), ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ст. 212 Кримінального кодексу (ухилення від сплати податків).