У США опублікували «Кремлівську доповідь» наближених до Путіна чиновників та олігархів

08:56, 30.01.2018
У США опублікували «Кремлівську доповідь» наближених до Путіна чиновників та олігархів

Путін та Мєдвєдєв зі свитою у парламенті Росії (Дмитрий Медведев / Facebook)

Міністерство фінансів США опублікувало список із 114 осіб із оточення президента РФ Володимира Путіна, а також 96 олігархів, яких запідозрили у відмиванні грошей та збагаченні через близькість до очільника Кремля.

Про це повідомляє The Washington Post.

До списку внесені особи, які за даними мінфіну США володіють мільярдом доларів чи більше.

У списку ледь не все федерельне керівництво Росії та провідних державних компаній.

Список складається із двох частин: списку головних політичних фігур (чиновників) та списку олігархів.

Перший список розділений за видами діяльності фігурантів:

- "Адміністрація президента". У нього входять Антон Вайно, очільник АП Росії, та його заступники Олексій Громов і Сергій Кірієнко, прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, Владислав Сурков та ще 10 помічників Путіна, а також його радники: Сергій Глазьєв, Сергій Гризлов, Герман Клімєнко та інші. До списку вклчили представників президента РФ у Федеральних зборах та Думі, Конституційному суді, а також уповноважену з прав дітей та захисту прав людини. Також перелік "Адміністрації президента" включає 8 представників Путіна у федеральних округах, а також ще 3 чиновників адміністрації.

- "Кабінет міністрів". Очолює список очільник Кабінету міністрів Росії - Дмітрій Мєдвєдєв. За ним, як і в офіційних російських документах, списком ідуть всі міністри.

- "Інші провідні політичні особи": очільники двох палат парламенту Росії - Валентина Матвієнко, Сергій Наришкін, В’ячеслав Володін, Сергій Іванов, Ніколай Пастушев та інші. У цьому розділі представлені різні особи: очільник Москви Сергій Собянін та губернатор Санкт-Петербурга Георгій Полтавченко, генеральний прокурор Юрій Чайка, якого прославив своїм розслідуванням опозиціонер Олексій Навальний, голови ФСБ Алєксандр Бортніков, нацгвардії Віктор Золотов, служби безпеки президента Дмітрій Кочнєв, слідчого комітету Алєксандр Бастрикін. Фігурує в списку і очільник російських архівів Андрій Артізов, а також інші високопоставлені чиновники.

Завершують список "головних політичних фігур" очільники державних підприємств та організацій: Алєксєй Міллєр із "Газпрому", Ігор Сєчін із "Роснєфті", керівник "Сбєрбанку" Герман Грєф, а також директор РЖД Олєг Бєлозьоров, а також керівники головної електрогенереючої компанії "Інтер РАО", "Росатому", "Транснєфті", "Газпромбанку", "Татнєфті", "Аерофлоту", "Башнєфті", "Об’єднаної авіабудівельної корпорації", яку заснував Путін, "Росгідро", "Внєшкомбанку", "АЛРОСА" та "дочки" "Газпрому" "Сахалін Енерджі".


Список олігархів сформований за алфавітом.

Він включає в себе 96 осіб, найвідоміші серед них: Роман Абрамович, Олена Батуріна, Олег Деріпаска, Міхаіл Фрідман, Міхаіл Гуцерієв, Євгєній Каспєрскій, Сулейман Керімов, Юрій Ковальчук, Алєксєй Мордашов, Аркадій та Борис Ротенберги, Геннадій Тимченко, Олег Тіньков, Алішер Усманов, Віктор Вексєльберг, Вадім Якунін та інші.

 





Сформувати "кремлівський список" вимагав закон, прийнятий Конгресом минулого року, для покарання Росії за втручання у вибори в США у 2016 році.

 

Адміністрація Дональда Трампа була зобов’язана до 29 січня опублікувати список, спрямований на викриття тих, хто збагатився через близькість до президента Росії Володимира Путіна чи високопоставлену посаду в Росії, яку неможливо отримати без згоди керівництва Кремля.

Опублікування списку не означає, що проти цих осіб запровадять санкції.


Прес-секретар Володимира Путіна назвав "кремлівську доповідь" спробою вплинути на вибори в Росії 2018 року. Деякі російські публічні особи, наприклад віце-прем’єр Аркадій Дворкович. заявляють, що ледь не задоволені тим, що опинилися в чудовій компанії, інші ж, особливо олігархи наполягають - гроші заробили чесно. а не завдяки співпраці з Кремлем.

Алєксєй Навальний відмітив, що список дуже хороший, але теж здивувався деякими прізвищами у ньому, наприклад засновник забороненого в Україні "Яндекса" Аркадій Волож чи засновник роздрібної мережі магазинів "Магніт" Сергій Галицький.