Гнат Кромський «Топаз» засуджений на 8 років за сепаратизм

15:42, 30.01.2018
Гнат Кромський «Топаз» засуджений на 8 років за сепаратизм

Гнат Кромський "Топаз" під час оголошення вироку в Київському райсуді Харкова.

Київський райсуд Харкова визнав винним антимайданівця Гната Кромського, відомого як "Топаз", у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, участі в масових заворушеннях і незаконному заволодінні авто.

 

Відтак, колегія суддів засудила Кромського до 8 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Вирок було оголошено у Київському райсуді Харкова у вівторок.

 

Обвинувачення наполягало на покаранні у вигляді 15 років ув'знення.

 

Водночас, за так званим «законом Савченко», засудженому "Топазу" залишається відбувати за гратами лише 2 роки покарання.

 

"За нашими підрахунками, якщо застосувати так званий закон Савченко, йому залишиться відбувати покарання близько 2 років​", – повідомила пресс-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

 

Обвинувачення заявило, що подаватиме апеляцію на вирок "за наявністю законних підстав".

 

Засуджений «Топаз» під час свого останнього слова сказав: "Я не вважаю себе винним, я ніколи не хотів і нікого не просив, щоб була змінена межа території України. Тому я прошу виправдання".

 

За даними слідства, «Топаз» був учасником «Антимайдану» в Маріїнському парку в Києві взимку 2013-2014 рр. Також підсудний був організатором захоплення приміщення Харківської облдержадміністрації 1 березня 2014 року, учасником побиття євромайданівців, яких змусили пройти через так званий "коридор ганьби", а також організатором масових заворушень 14 березня 2014 року на вулиці Римарській, під час яких загинули люди.

 

"Топаза" затримали 28 березня 2014 року. Наступного дня рішенням Ленінського райсуду Харкова йому обрали запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту, який він порушив.

 

25 квітня 2014 року "втікача" затримали у Донецьку під час зустрічі з журналістами російського телеканалу LifeNews та відповідно до рішення суду взяли під варту без права внесення застави.

 

Влітку 2015 року Київський районний суд Харкова розпочав розгляд справи стосовно зловмисника.