Експерт Atlantic Council звинуватив високопосадовця США в підміні «Кремлівської доповіді»

11:28, 31.01.2018
Експерт Atlantic Council звинуватив високопосадовця США в підміні «Кремлівської доповіді»

Андерс Ослунд розкритикував зміну "Кремлівськогої доповіді" перед оприлюдненням (keywordsuggest.org)

Експерт Atlantic Council зі Швеції Андерс Ослунд заявив, що список осіб, які потрапили до так званої «Кремлівської доповіді» змінили в останній момент на вимогу високопоставленої особи в США, зруйнувавши попередню мету - розсварити високопосадовці Росії між собою.

Про це йдеться у заяві Ослунда на сайті Атлантичної ради, інформує "Громадське".

За його словами, початковий варіант "Кремлівської доповіді" містив імена підприємців та олігархів, які здобули свої статки незаконним шляхом - за допомогою контактів з Кремлем.

Однак в останню хвилину один з високопосадовців (його ім'я не називаються) відкинув напрацювання експертів і вніс до списку імена високопоставлених чиновників з адміністрації президента і уряду Росії, а також 96 російських мільярдерів зі списку Forbes.

"Високопоставлений чиновник висміяв урядових експертів, які підготували попередній звіт, заявивши, що він робить неефективним закон про санкції щодо Росії в цілому", — написав Ослунд.

Він наголосив, що підготований експертами перелік мав на меті також розсварити між собою політичні еліти Росії, а не згуртувати навколо особи Володимира Путіна.

Нагадаємо, у США наприкінці доби 29 січня оприлюднили список наближених до Володимира Путіна осіб, який назвали "Кремлівська доповідь". У список внесено 210 прізвищ: 114 чиновників та 96 олігархів. При цьому наголошувалося, що це не санкційний список, але перелік осіб які потенційно потраплять під санкції США, хоча деякі із фігурантів уже перебувають під санкціями.

У Конгресі США на секретному засіданні представили "Кремлівську доповідь" до її публікації. Експерти стверджують, що на спеціальному засіданні парламентарям пояснили критерії внесення до списку, хоча офіційно про них не повідомляється. 

В Росії вже встигли заявити, що список має нульовий вплив, а також висміяти його заявами, що це суміш "телефонної книги Кремля" та списку мільярдерів Forbes.