Наливайченко бачив російських спецпризначенців на Євромайдані

14:40, 07.02.2018
Наливайченко бачив російських спецпризначенців на Євромайдані

Валентин Наливайченко у Оболонському райсуді Києва.

Колишній голова СБУ Валентин Наливайченко свідчить, що бачив російських спецпризанченців на Євромайдані у 2014 році. За його словами, на російські шеврони одягли українську спецформу.

 

Про це Наливайченко сказав під час допиту у справі про державну зраду Януковича в Оболонському суді Києва у середу.

 

Він додав, що з боку мітингувальників "жодного разу зброї бачив, більше того, сам був постійно без зброї", але бачив озброєних спецпризначенців.

 

"Неодноразово, починаючи з початку лютого, майже кожну ніч проти нас виставляли спецназ озброєний, одягнений добре, споряджений, з пізнавальними ознаками "Беркуту" українських спецпідрозділів. 

 

Крім того, я підтверджую, що серед них знаходились переодягнені спецпризначенці з Російської Федерації. Вони збирались біля Жовтневого палацу. Шеврони російські накривали зверху українським спецодягом, який видавався за розпорядженням вашого підзахисного керівником внутрішніх справ на той час Захарченком (Віталієм – ред.)", - сказав Наливайченко. 

 

Він також додав, що має докази, що "не просто так приїжджали і офіцери збройних сил РФ і ФСБ Росії в Україну і в Київ в січні та лютому 2014 року і в грудні 2013 року".

 

"Вони приїжджали разом зі зброєю. Свідки чітко свідчили, що вони мали відповідні знаряддя з собою - російські офіцери, ФСБ – з дозволу тодішнього керівництва України", - сказав Наливайченко. 

 

За його словами, він має докази наявності представників спецслужб РФ на Майдані: "Один з генералів, керівників СБУ часів Януковича возив по Києву Суркова (Владислава – ред.) – це російський громадянин, помічник президента Росії".

 

Відповідаючи на питання адвоката Януковича, чому під час розстрілів 20 лютого, коли було багато постраждалих з обох сторін, не постраждали нардепи та чиновники, Наливайченко сказав, що був присутній тоді на Майдані, але чому снайпер не обрав його, не знає.

 

"20 лютого 2014 року я прийшов о 8-й ранку у Верховну Раду. Був у комітеті закордонних  справ на Садовій. Я на власні очі побачив з вікна, що в межах вулиці Садової знаходяться переодягнені – з жовтими стрічками такими – спецпризначенці, переодягнені в чорний. Їм роздавалася зброя. Тітушкам так званим, які за гроші погоджувалися підтримати цих спецпризначенців, їм роздалися дрючки, палиці і так далі, завозились централізовано такі залізні каски зелені. Побачивши це з вікна, я зразу пішов на Майдан", - сказав Наливайченко.

 

І додав, що був з людьми, коли почалися розстріли.

 

"Небезпека була для будь-якого громадянина України – це я говорю як учасник подій, який бачив постріли і спецпризначенців. Герої небесної сотні йшли без зброї – я вам свідчу про це, який бачив. Чому не розстріляли мене – я не знаю, запитайте у снайперів, яких допитували", - сказав Наливайченко.

 

Він також додав, що снайпери мали портрети людей, яких треба знищити.

 

"Те, що були роздані портрети на знищення – я називаю таких громадян. Дмитро Ярош. Підтверджую, був такий портрет у снайперів. Щодо інших – хай озвучує Генпрокуратура під час обвинувачення, я сподіваюсь, що цей судовий процес буде", - підсумував Наливайченко.