З Криму вдалося вивезти особові справи офіцерів СБУ в 2014 році

16:13, 07.02.2018
З Криму вдалося вивезти особові справи офіцерів СБУ в 2014 році

Валентин Наливайченко свідчить у Оболонському райсуді Києва.

Колишній керівник Служби безпеки Валентин Наливайченко стверджує, що за його наказом офіцери спецслужби повернули з фактично окупованого Криму особові справи співробітників СБУ у березні 2014 року.

 

Про це Наливайченко заявив в Оболонському райсуді столиці під час свідчень у справі про держзраду Віктора Януковича у середу.

 

"Після призначення мене керівником 24 лютого я розпочав відродження СБУ, набір нових людей. Вони відправлялися на передову у Херсонську область. Завдяки їхнім діям були врятовані державні діячі, діячі церкви. Були повернуті всі особові справи співробітників СБУ, які до закінчення Революції Гідності незаконно за наказом Якименка (екс-голова СБУ - ред.) були вивезені в Сімферополь", - сказав Наливайченко.

 

За його словами, цим "спецгрупам СБУ вдалося знайти і повернути у Київ багато інших державних секретів вже з фактично окупованої російськими військами території". Він також стверджує, що після свого призначення зробив подання на призначення нових керівників СБУ в Криму, водночас зрадники були звільнені.

 

"Були призначені інші люди, які пішли не в кабінети, а одразу поїхали на окуповану територію Криму з виконанням спеціальних завдань по захисту територіальної цілісності нашої держави. Були результати, але, на жаль, через військову окупацію не вдалося відновити територіальну цілісність", - зазначив він.

 

Колишній голова СБУ також розповів, що першими військовими, які пішли зі зброєю захищати цілісність України, стали працівники спецслужби: "Першим офіцером, який загинув, був капітан Беліченко з Полтави. Майор Лужевський, підполковник Аніщенко, прапорщик Шпак - це ті співробітники, які віддали життя".

 

Водночас, на його думку, відрядити до Криму працівників спецпідрозділів СБУ у лютому 2014 року завадили допити у справах Майдану в Генпрокуратурі. Адже співробітники СБУ зокрема підрозділу "Альфа", які залишились вірними присязі, пішли на допити і здали зброю.

 

"Була проведена експертиза, було встановлено, що вони її не застосовували. Жоден із них не втік", - зазначив Наливайченко.

 

І додав, що спіробітники "Альфи" під керівництвом уже нового начальника виїжджали зокрема на завдання як то перекриття ключових аеропортів: "Ті люди, які звільнялись із допитів із невеличкою кількістю зброї, яка залишилась, (2 гранатомети) вже з новим керівником "Альфи" — паном Кузнєцовим, виїжджали перекривати київські аеропорти, щоб не висадився десант агресора. В мене сумнівів не було, що це треба робити, щоб захистити столицю від висадки російського агресора".

 

Як повідомляла «УМ», Наливайченко також засвідчив у суді, що бачив шеврони російських спецпризначенців в лавах українського спецпідрозділу МВС «Беркут» на Євромайдані.