У КНДР пройшов військовий парад через Олімпіаду

10:55, 08.02.2018

Військовий парад провело керівництво КНДР у столиці Пхеньяні за день до початку зимових Олімпійських ігор в південнокорейському Пхенчхані у четвер.

 

Про це повідомляє уряд Південної Кореї з посиланням на інформацію, що надійшла від північнокорейської сторони.

 

Раніше протягом 40 років парад у Пхеньяні проводився 25 квітня - в річницю, коли засновник держави Кім Ір Сен створив свій перший партизанський загін в 1932 році.

 

8 лютого в КНДР відзначається річниця заснування регулярної армії КНДР в 1948 році, але досі цей день вважався не таким значним святом.

 

Наразі офіційні північнокорейські органи не вели ніякої трансляції; іноземних журналістів, на відміну від попередніх років, на захід також не запрошували.

 

У відповідь на міжнародну критику демонстрації військової потужності КНДР заявила, що це - внутрішня справа країни, й ніхто не має права виступати зі звинуваченнями.

 

"Будь-яка країна в світі дуже серйозно підходить до питання навчання своєї армії і відзначає цю подію з помпою", - написала газета "Нодон сінмун", орган правлячої Трудової партії КНДР.

 

США заявили, що проведення параду недоцільно, оскільки увага світу має бути зосереджена на Олімпійських іграх.

 

Раніше влада Південної Кореї повідомила, що поблизу аеропорту Пхеньяна були помічені 13 тисяч військових і 200 одиниць бойової техніки, що можна інтерпретувати як ознаку репетиції параду.

 

На думку Роберта Келлі з Пусанського університету, рішення Пхеньяна перенести дату проведення параду є політично мотивованим.

 

"Це гігантська новина. Він (парад) відбудеться за день до відкриття Олімпіади - це вже сигнал. Хоча в Південну Корею приїжджає стільки іноземців для участі в цій великій, мирній, прекрасній події, до якої прикута увага всього світу, будьте впевнені, що всі будуть стежити за тим, що відбувається на Півночі", - наголосив він.

 

Нагадаємо, на відкриття Олімпійських ігор в Південну Корею приїде молодша сестра лідера Північної Кореї Кім Чен Ина Кім Йо Чжон та делегація північнокорейських чиновників на чолі з формальним керівником держави Кім Йон Намом.

 

Віце-президент США Майк Пенс також візьме участь у церемонії відкриття в Пхенчхані в п'ятницю. Він заявив, що хоче "переконатися, що Північна Корея не використає потужну символіку на тлі (Олімпійських ігор.- Ред.), щоб спробувати приховати правду про свій режим".

 

Організатор Олімпіади в Пхенчхані Лі Хі-Биом заявив, що парад не вплине на проведення ігор. Він зазначив, що всі 193 країни, що входять в ООН, в тому числі і Північна Корея, підтримали олімпійське перемир'я на час проведення Олімпіади.

 

За умовами перемир'я, яке починається за сім днів до початку Олімпійських Ігор і закінчується через тиждень після закінчення Паралімпійських ігор, всіх членів ООН закликають припинити будь-які прояви агресії.

 

Олімпійські ігри в Пхенчхані пройдуть з 9 по 25 лютого.