Прем'єр Польщі порівняв Хмельницького з Гітлером

11:29, 13.02.2018
Прем'єр Польщі порівняв Хмельницького з Гітлером

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький помістив українського гетьмана Богдана Хмельницького у числі тих, хто чинив найбільші злочини проти єврейського народу. Про це він заявив у ході лекції в місті Холм, присвяченій польсько-єврейським стосункам упродовж століть, відеозапис лекції розміщений у YouTube.
 
"У нас майже тисяча років співпраці на одній землі з євреями, цього не можна порівняти з іншими країнами в Європі та світі" - заявив Моравецький.
 
При цьому він наголосив, що суверенна Польща ніколи не виганяла євреїв, а в часи нацизму у Польщі були найбільші репресії за допомогу євреям, і саме в Польщі їм допомагали найбільше.
 
"Першим великим злочинним актом проти євреїв, який у єврейській історіографії часом прирівнюється до Голокосту, було повстання Хмельницького. Очевидно, що тоді доходило до страшних злочинів, історики кажуть про 100 тисяч вбитих євреїв" - сказав Моравецький.
 
Він розповів епізод з облогою Львова, коли Хмельницький в обмін на видачу євреїв обіцяв відступити від міста: "Львів відмовив, сказав, що не віддасть єврейських братів і не віддав".
 
Польський прем’єр також розповів про свою нещодавню поїздку до Торуня: "Один з тамтешніх рабинів представив свій погляд на історію. Він говорив про трьох злочинців на "х" - Гітлер, Гіммлер і Хмельницький (польською Hitler, Himmler і Chmielnicki – ред.). Це герой для наших сусідів, а для нас той, хто фактично призвів до першого занепаду Речі Посполитої".