Мирослав Попович похований на Байковому цвинтарі (фото)

19:37, 13.02.2018

Громадянська панахида і церемонія прощання з українським філософом і громадським діячем Мирославом Поповичем відбулася в конференц-залі НАНУ в Києві вдень у вівторок. Після цього видатного мислителя поховали на Байковому цвинтарі.

 

Віддати шану академіку прийшли зокрема президент України Петро Порошенко, прем'єр-міністр Володимир Гройсман, віце-прем'єр Степан Кубів та інші політичні діячі.

 

За словами глави держави, Мирослав Попович дуже багато зробив для відродження Української держави, українського духу й завжди дивився тільки у майбутнє, давав цінні поради.

 

"Мирослав Попович ніколи не дивився в минуле. Він завжди дивився у майбутнє і мріяв про рішуче реформування країни, давав дуже цінні поради. Для мене сьогодні це не просто втрата великого українця, великого державного діяча. Я можу сказати, що певною мірою пан Мирослав був моїм учителем", - підкреслив Порошенко.

 

 

Президент також розповів, що мав можливість досить часто зустрічатися з Мирославом Поповичем і говорити про майбутнє України.

 

"Україна сьогодні ховає свого великого сина — Мирослава Володимировича Поповича. Важко перебільшити масштаб цієї особистості й справ, які він зробив для відродження України, українського духу, української моралі", - зауважив глава держави. І додав, що з боку Мирослава Поповича відчував "сильну підтримку".

 

 

У свою чергу прем’єр-міністр Володимир Гройсман висловив великий жаль, що в нинішній історичний для держави період ідуть від нас люди, які є справжніми моральними авторитетами, з великої літери державними діячами, люди, які все своє життя мріяли про успішну Україну і дуже багато докладали зусиль, щоб зміни в країні відбувалися.

 

Тоді як голова Верховної Ради України Андрій Парубій наголосив, що український філософ Мирослав Володимирович Попович був моральним авторитетом і орієнтиром для мільйонів українців.

 

 

Наразі на сайті Київської міської ради зареєстровано петицію про перейменування вулиці Семашка на честь Мирослава Поповича. Зокрема в петиції йдеться, що "Семашко був одним тим, хто створював радянську систему охорони здоров'я. Водночас на вулиці, яке носить його ім'я, прожив останні роки свого життя видатний український філософ і мислитель Мирослав Попович".

 

Як повідомляла «УМ», відомий український вчений, філософ, академік Національної академії наук України, директор Інституту філософії НАН України Мирослав Володимирович Попович помер 10 лютого 2018 року на 88 році життя.

 

Довідка «УМ»

 

Мирослав Попович народився у Житомирі, він випускник філософського факультету Київського національного університету імені Шевченка.

 

Окрім значного наукового доробку у галузях культурології, логіки, української історії та філософії Мирослав Попович не лишався осторонь політичних подій в Україні. Хоча й не входив до політичних партій та рухів.

 

Він визнавав, що без політики не обійтися, однак казав, що оцінка і вплив на політичні події мають бути "під кутом моралі і порядності".

 

Так філософ, зокрема, казав у 2012 році, у час президентства Віктора Януковича, після того, як українські інтелектуали створили ініціативну групу "1 грудня".

 

"Усе життя мені, передусім, хотілося зрозуміти світ, у якому я живу. Моєю професією стала досить загальна і абстрактна дисципліна - логіка і філософія науки. Не впевнений, що конкретні обставини мого часу будуть такими ж цікавими для тих, хто увійшов у нове тисячоліття молодим. Але, врешті решт, це книга про історичні смисли, тобто, про добро і зло", - написав Мирослав Попович у передмові до книги "Бути людиною", виданої у 2011 році.