Екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов розповів про голосування за введення військ в Україну

14:35, 14.02.2018
Екс-депутат Держдуми Ілля Пономарьов розповів про голосування за введення військ в Україну

Ілля Пономарьов у суді (Громадське)

Під час засідання Оболонського районного суду в Києві колишній депутат Державної думи Росії Ілля Пономарьов розповів, як відбувалося екстренне засідання Ради федерації щодо голосування про введення російських військ до України.

Про це інформує "Громадське".

За його словами, російська влада запустила "процедуру з анексії" Криму 23 лютого 2014 року.

"Доручення на виконання було надано двом людям — міністру оборони Шойгу, а також Владиславу Суркову", - сказав Ілля Пономарьов.

Він зазначив, що Росія почала активно втручатися в політичну ситуацію в Україні восени 2013-го року.

"Але те, що йде безпосередньо військова операція, пов'язана зі зміною території, мені особисто стало зрозуміло на початку березня", - заявив Ілля Пономарьов.

Під час анексії Криму Росією у березні 2014 року ключовим впливом на так званий «референдум» стали російські військові, зазначив він.

"Я вважав, що референдум в Криму був легітимним і відображав думку кримчан. Через деякий час я змінив свою точку зору. Виявилося, що ключовий вплив на референдум здійснили військові", - сказав він.

Водночас екс-депутат розповів, як відбувалося екстренне засідання Ради федерації з голосування про введення російських військ в Україну.

Ілля Пономарьов вказав на те, що депутатів збирали поспіхом, а на першому голосуванні з підтвердження явки не набрали кворуму для засідання.

Так званий "лист Януковича" на засіданні зачитав керівник комітету із конституційного законодавства Андрій Клішас.

"Легітимний президент підтримує звернення до президента Російської федерації (звернення Ради міністрів Криму, - ред) та просить примінити війська на території України для захисту Громадян України", - процитував по пам’яті заяву Клішаса на засіданні Ілля Пономарьов.

Він наголосив, що ні перед, ні під час засідання парламентарям. які приймали рішення, не показали сам "лист Януковича".

Варто відзначити, що текст нібито "листа Януковича", який "із листочка" переказує на засіданні Андрій Клішас, як зафіксовано на відео, дещо відрізняється від того "листа Януковича", який продемонстрував Віталій Чуркін на засіданні ООН за три дні.

Нагадаємо, саме "лист Януковича" до Путіна із проханням про введення військ до України став ключовим доказом прокуратури для обвинувачення Віктора Януковича у державній зраді.