Для розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно понад півроку

08:55, 20.02.2018
Для розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі необхідно понад півроку

Павлок Клімкін у програмі "Свобода слова" на ICTV (ictv.ua)

Розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі займе від 6 до 10 місяців, якщо буде узгоджене політичне рішення.

Про це заявив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін в прямому ефірі програми "Свобода слова".

"Якщо буде прийнято політичне рішення, то, як правило, в ООН на розгортання місії, а це досить масштабна місія, потрібно 6-9-10 місяців як мінімум, не виключено, що навіть більше", - заявив він.

При цьому очільник МЗС зазначив, що цей процес повинен відбуватися у кілька етапів.

"Важливо, щоб це відбувалося так, щоб Росія не могла це заморозити на якомусь етапі і використовувати це для тиску на нас, і на Захід. Це повинно бути не географічна логіка - з лінії зіткнення і далі, а функціональна. Спочатку жорстка безпека, потім вся безпека, а потім тільки підготовка до наступних виборів і якийсь політичний компонент", - пояснив Клімкін.

Павло Клімкін наголосив, що для початку розгортання місії потрібно виконати дві умови: отримати згоду на участь миротворців від президента Росії Володимира Путіна та розробити план того, як фактично відправити миротворців через лінію розмежування.

"Якщо не завести міжнародний компонент на Донбас, то вибити окупаційну адміністрацію буде неможливо. Для цього потрібні дві речі. Перша – рішення президента Росії. Друга – яким чином завести миротворців, щоб це спрацювало. Без цього жодного прогресу не буде", – сказав голова дипломатичного відомства України.

Як повідомляла "УМ", заступниця голови МЗС Олена Зеркаль повідомила, що Білорусь не зможе направляти миротворців на Донбас через військовий договір з Росією.