Держдеп США вимагає від Росії припинити підтримку Асада після сотень загиблих у Східній Гуті

08:25, 21.02.2018
Держдеп США вимагає від Росії припинити підтримку Асада після сотень загиблих у Східній Гуті

Учасники загону громадської оборони допомагають в евакуації поранених у Східній Гуті (Сирійський цивільний захист)

Після безперервних масованих обстрілів проурядової коаліції Башара Асада та російських військ, які призвели до понад 100 жертв та руйнувань 4 лікарень та іншої громадської інфраструктури, Державний департамент США закликав Кремль припинити обстріли по Східній Гуті.

Про це заявила на брифінгу представник Держдепартаменту США Хізер Нойерт.

"США серйозно стурбовані ситуацією, що складається недалеко від Дамаска у Східній Гуті. Згідно з повідомленнями, що надходять до нас, авіаудари націлені безпосередньо на госпіталі, де все ще є невелика цивільна інфраструктура. Це призвело до загибелі більше 100 цивільних осіб протягом 48 годин", - заявила вона.

У зовнішньополітичному відомстві США закликали негайно встановити перемир’я для захисту цивільних осіб.

"Росія повинна припинити підтримку режиму Асада і його союзників. Вони несуть відповідальність за напади і загострення гуманітарної ситуації у Східній Гуті", - підкреслила представник Державного департаменту.

Хізер Нойерт зазначила, що "тактика режиму Асада щодо облоги та заморення голодом створює гуманітарну катастрофу".

За її словами, Вашингтон підтримує вимогу ООН щодо тривалого припинення вогню, щоб дати доступ гуманітарної допомоги, а також проведення термінової медичної евакуації мирних жителів Східної Гути.

Нагадаємо, Східна Гута - єдиний район Дамаска, який досі утримують повстанці.

Як повідомляла "УМ", після удару коаліція начолі зі США по озброєним особам, які намагалися захопити нафтові родовища у провінції Дейр ез-Зор, загинули російські найманці із ПВК "Вагнер". Влада Росії неохоче, під тиском доказів, визнає загибель декількох російських найманців, але у ЗМІ повідомляється, що кількість загиблих росіян була від 100 до 600 осіб.

Голова Петагону Джеймс Меттіс після оприлюднення інформації про бойове зіткнення в провінції Дейр ез-Зор наголосив, що російську сторону попереджали про атаку, але військові із РФ заявили, що їх там немає.