Росія заплатить значну суму за порушення прав України в морях

16:44, 22.02.2018

Компенсація від Росії за порушення прав України в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці буде значною, але суму визначить Міжнародний арбітраж.

 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з головою МЗС Албанії Дітміром Бушаті в Києві у четвер.

 

"Ми свідомо не називаємо суму, оскільки Росія продовжує порушувати права України, відповідно Росія за це заплатить – суму визначить Арбітраж. Сума буде дуже значною... це будуть не мільйони, не десятки і не сотні мільйонів", – сказав міністр закордонних справ України.

 

За його словами, сума буде значною, оскільки йдеться про порушення Росією прав України в Чорному, Азовському морях та Керченській протоці.

 

"Це охоплює все, буквально від того, що в нас захопили можливість видобувати на нашому шельфі і використовувати наш шельф, використовувати живі ресурси, до культурної спадщини", – пояснив Клімкін.

 

У свою чергу, тимчасово виконуючий обов'язки голови Державної служби геології і надр Олег Кирилюк повідомив, що після анексії Росією Криму територія шельфу Чорного моря України скоротилася зі 130 до 40 тисяч кв.км.

 

За його словами, розвідані запаси на шельфі Чорного моря до окупації Криму були досить великими.

 

"Затверджені запаси становили від 100 до 300 млрд куб. м газу на території шельфу, яка перебувала на території України і становила понад 130 тис. кв. км. Після анексії Криму територія нашого шельфу скоротилася утричі і становить близько 40 тис. кв. км", - заявив Кирилюк.

 

І уточнив, що йдеться про ту територію, на якій сьогодні проводяться дослідження і є встановлені запаси.

 

Також Кирилюк зазначив, що затверджені запаси газу на ділянках шельфу, які залишилися підконтрольними Україні, складають близько 37 млрд куб.м. Також близько 10 млрд куб. м становлять запаси на шельфі Азовського моря.

 

Як відомо, 19 лютого Україна подала до Міжнародного суду меморандум в арбітражному провадженні проти РФ відповідно до Конвенції ООН з морського права, який доводить порушення Росією прав України в Чорному та Азовському морях, а також у Керченській протоці.

 

Президент Петро Порошенко доручив заступнику міністра закордонних справ із євроінтеграції Олені Зеркаль захищати інтереси України в цій справі.