Нафтогаз проти Газпрому: чому важливо прикрутити газ

11:42, 03.03.2018
Нафтогаз проти Газпрому: чому важливо прикрутити газ

Президент Порошенко під час наради на підприємстві "Укртрансгаз". (Фото прес-служби Президента України)

Далеко не всі споживачі «блакитного палива» зрозуміли заклик керівництва держави і НАК "Нафтогаз України" знизити споживання у рамках ініціативи під назвою "Прикрути" (хештег #прикрути).

 

«УМ» зібрала нйцікавіші коментарі і роз’яснення на цю тему.

 

"Нам треба протриматися лише 3-4 дні, поки не минуть холоди. У кого є котли, зменшіть температуру в приміщенні на 1 градус вдень і на 2 градуси вночі", - ідеться в повідомленні НАК "Нафтогаз України".

 

У компанії додають: «Газу в наших підземних сховищах багато, наші ПСГ круті, але навіть у них є технічні обмеження у тому, скільки газу можна підняти протягом доби. Наші підземки зараз працюють на максимальному режимі відбору, видобувники постачають газ в систему в нормальному режимі, ми закриваємо решту потреб імпортом газу з Європи, де також незвичні холоди. Ваша допомога у зменшенні потреби в газі буде дуже доречною».

 

Депутат Володимир Ар’єв написав у Facebook: «Як би так показати на пальцях що з газом сталось? Спробую максимально просто. Газ - не вагон. Щоб доставити його від РФ в ЄС треба щоб здоровенна труба була вщент заповнена тим самим газом, який через кожні Х километрів піддувають спеціальні такі насоси - женуть його клятого в потрібному напрямку. Якщо зменшити тиск на вході в українську трубу, що в порушення транзитної угоди зробила Росія, то знижується тиск по всій трубі».

 

За його словами, «для того щоб Європа отримала російський газ нам доводиться піддувати трубу своїм власним газом, який нам зараз дуже потрібен щоб грітися».

 

«Газом українським, який ми не купуємо в РФ і за який нам не заплатить ні ЄС, ні ображена рішенням стокгольмського суду Росія. Якщо цього не робити, то українська газотранспортна система, яка є технічно складнішою ніж я описав, просто розвалиться і відновити її обійдеться в мільярди. Доларів. Тому щоб не втратити значно більше нам треба зараз зробити #прикрути і пустити власний газ на порятунок своєї ж труби. На кілька днів. До потепління. Щоб не втратити значно більше. Отже, заклик до короткої економії - не забаганка, а необхідність. Обгрунтована законами фізики і інженерії української газової труби. Сподіваюсь, пояснив», - зазначає пан Ар’єв.

 

У свою чергу, перший віце-спікер Ірина Геращенко написала у Facebook: «Аномальне загострення - це я не про нинішній березень, а про останні неадекватні діі «братів» і іх вождя та Газпрому. Путін розмахував ядерною булавою і брязкав зброєю, лякаючи світ під час свого виступу перед федеральними зборами. Дикунське середньовіччя. Нині Газпром заявляє про розрив контрактів з Нафтогазом. Шантаж, блєф, неадекват. Ми до цього звикли. А от США і ЄС, сподіваюся, почують і усвідомлять , що всі ці погрози новою зброєю і перекриттям труби направлені не так для украінського вуза, бо нас після 2014 і вбивства 10000 украінців цим паноптикумом не здивуєш і не злякаєш. Це - для американського і європейського вуха. Сподіваюся, в ЄС зрозуміють, що так само легко, як наш трубопровід, росіяни можуть заблокувати «Північний поток», в який європейці планують вбухати мільйони. Й всі ці діі Газпрому поставлять хрест на «Північному потоці».

 

На її думку, «хвалитися новою ракетою і перекритим вентилем - це дикунство, звичайно».

 

«Й Путін стає все більше схожим на ще одного любителя полякати світ зброєю, на диктатора Північноі Кореі. Найстрашніше, що і одного, і другого підтримує майже 100 відсотків населення іх краін.... Росія - це діагноз, як точно написала Ліна Костенко», - додає пані Геращенко.

 

Водночас, у суботу вранці Президент Порошенко заявив, що критична ситуація, яка виникла із постачанням газу, у зв’язку зі спробою РФ і РАО «Газпром» зірвати виконання контракту на постачання газу в Україну, вже позаду.

 

 

«Зараз, на сьогоднішній ранок ми маємо різке збільшення постачання газу з Європейського Союзу, з Польщі, Словаччини, Угорщини. Весь дефіцит станом на зараз повністю покритий», - повідомив Петро Порошенко під час наради на підприємстві «Укртрансгаз».

 

Глава держави нагадав, що відповідно до рішення Стогкольмського арбітражу Україна мала закупати 4 млрд кубічних метрів газу у «Газпрома» і, отримавши відповідний рахунок, НАК «Нафтогаз» сплатив зазначену в ньому суму, очікуючи, що відповідна кількість газу надійде в Україну. «За 15 хвилин до 1 березня, коли мало початись постачання російського газу, нам повідомили, що газу не буде. І зробили спробу повернути кошти», - зазначив він.

 

Президент підкреслив, що саме тому, вчорашні дії з обмеження споживання газу в Україні були настільки необхідні.

 

«На сьогоднішній день ми маємо стабілізовану ситуацію з газопостачанням. Ми маємо достатньо газу у підземних сховищах. Маємо і мали на 2 млрд більше, ніж минулого року», - підкреслив він.

 

Президент також зауважив,  що відбір газу із газових сховищ складає 112,8-115 млн кубічних  метрів на добу. «Це максимальний  обсяг, який ми вилучали із підземних сховищ», - сказав він.

 

У свою чергу голова «НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв оприлюднив статистику зниження споживання газу за останню добу і написав у Facebook  в суботу: «Українці - ви неймовірні! Дякую за вашу допомогу і підтримку».

 

 

Як повідомляла «УМ», НАК «Нафтогаз» і керівництво держави запропонували ініціативу #прикрути.

 

1 березня Україна попередила ЄС про те, що "Газпром" не виконує рішення Стокгольмського арбітражу, а також раптово знизив на 20% тиск у газопроводі. Українська влада погрожує "Газпрому" арештом активів за невиконання рішення суду.

 

Тиск газу та невиконання вимог суду відбулося наступного дня після того, як "Газпром" зобов’язали сплатити 2,56 мільярди доларів за невиконання умов контракту по транспортуванню газу.

 

Усім навчальним закладам України рекомендували припинити роботу до 6 березня для зменшення споживання газу.