Україна збільшила імпорт газу з Європи

13:55, 03.03.2018
Україна збільшила імпорт газу з Європи

Нафтогаз мав отримувати від "Газпрому" 18 млн куб. м газу на добу, але отримує з Європи 25 млн куб. (Фото прес-служби Президента України)

Україна збільшує імпорт природного газу до 25 мільйонів кубометрів на добу з боку Європи вже починаючи від суботи, 3 березня 2018 року. Це дозволить повністю закрити потребу країни.

 

Про це повідомив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу ZIK в суботу.

 

"Ми повинні були отримувати від "Газпрому" 18 млн куб. м газу на добу. Починаючи з 3 березня будемо отримувати з Європи 25 млн куб. м", - сказав він.

 

За його словами, ціна закуповуваного в Європі газу на "10-20-30% вище" ціни для "Нафтогазу" за контрактом з "Газпромом". У той же час НАК надалі має намір стягнути цю різницю з російської компанії, яка не виконала свої зобов'язання згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, повернувши компанії назад авансовий платіж за постачання газу в березні в обсязі близько 125 млн доларів.

 

"Ми вже направили їм лист, в якому сказали, що цю різницю вони повинні нам компенсувати, оскільки порушили свої контрактні зобов'язання ... Це, можливо, буде для нас ідеальним варіантом, коли ми купуємо газ в Європі, і якщо європейська ціна вище газпромівської - ми "Газпрому" виставляємо збитки, які вони повинні компенсувати. А те, що можемо вигравати в арбітражі, мені здається, ми вже довели", - додав пан Вітренко.

 

Згідно з оперативними даними ПАТ "Укртрансгаз", імпорт природного газу в Україну 1 березня становив 2,836 млн куб. м (Словаччина - 2,539 млн куб. м, Угорщина - 0,296 млн куб. м, Польща - 0,001 млн куб. м).

 

Якщо за станом на 2 березня було заброньовано 4,503 млн куб. м (Словаччина - 1,893 млн куб. м, Угорщина - 0,549 млн куб. м, Польща - 2,061 млн куб. м) потужності на вході в ГТС України з боку Європи для імпорту газу, то на 3 березня "бронь" вже склала 26,387 млн куб. м (Словаччина - 16,9 млн куб. м, Угорщина - 7,425 млн куб. м, Польща - 2,062 млн куб. м).

 

Як повідомляла «УМ», "Газпром" після рішення Cтокгольмського арбітражу не на свою користь заявив про ініціювання розірвання контрактів на поставку і транзит газу з НАК "Нафтогаз України".

 

Нафтогаз України і польська нафтогазова компанія PGNiG підписали контракт про термінове постачання газу.

 

Президент Петро Порошенко під час зустрічі з керівництвом Укртрансгазу в суботу заявив, що критичну ситуацію, що склалася з газопостачанням в останні дні, подолано, а весь дефіцит газу повністю покритий.