Громадянина Білорусі Юрія Політику судять в Україні за шпигунство

13:32, 05.03.2018

Громадянина Білорусі Юрія Політику судять в Україні за шпигунство, хоча сам звинувачений провину відкидає.

Про це повідомляє "Українська правда".

За версією прокуратури Юрій Політика намагався вивезти в своєму смартфоні аерозйомку зони АТО. До неї додавалася секретна карта наступальної операції "Шторм", яку ВСУ планували на початку липня 2017 року, між Маріуполем і Новоазовськом. Якщо провину звинуваченого буде доведено, то йому загрожує від 8 до 15 років в'язниці.

Юрій Політика звинувачення на свою адресу відкидає.

"Я повністю заперечую свою провину. Нічого з того, що мені приписують, не було. Я - не шпигун! Ні на кого не працював - ні на Білорусь, ні на Росію. У них є тільки одні припущення - то я працював на КДБ Білорусі, то на ФСБ Росії. Вони самі не впевнені точно", – розповів "Українській правді" Політика.

Громадянин Білорусі також заявляє, що свідчення з нього після затримання нібито вибивали силою. За його словами, вивезли в ліс, погрожували зброєю.

В СБУ звинувачення у катуваннях відкидають.

У СІЗО Юрій Політика провів більше восьми місяців. У лютому в Чернігові почалися попередні слухання у справі. Його долю вирішить колегія з трьох суддів. Наступне засідання призначено на 27 березня.

Видання пов’язує справу щодо Юрія Політики із викраденням російськими спецслужбами в Гомелі Павла Гриба та звинуваченнями у шпигунстві українського журналіста Павла Шаройка.