Ректор Київської дитячої академії мистецтв Михайло Чембержі помер раптово

16:53, 05.03.2018
Ректор Київської дитячої академії мистецтв Михайло Чембержі помер раптово

Михайло Чембержі ще кілька днів тому працював членом журі Stankovych Fest- 2018 на Закарпатті.

Український композитор, педагог, учений, громадський діяч, ректор Київської дитячої академії мистецтв Михайло Чембержі раптово помер на 74 році життя в ніч на понеділок, 5 березня.

 

Про це повідомляють у соцмережах друзі, колеги і знайомі померлого, а також його вихованці.

 

Зокрема, Василь Неволов написав у Facebook: «Боже, яке несподіване і сумне повідомлення. Велика втрата. Крім того, що Михайло Іванович Чембержі був знаним митцем, діячем культури, народним артистом, він був прекрасним театральним композитором і плідно працював в цій галузі, він був також ініціатором, створювачем і душею унікального навчального закладу, аналогів якому немає - Дитячої Академії мистецтв, яка стільком діткам допомогла впродовж багатьох-багатьох років знайти себе, свою улюблену справу, стати в подальшому справжніми митцями».

 

За його словами, Михайло Іванович дуже любив дітей. Він був прекрасним педагогом, високоінтелігентною людиною, чудовим організатором і керівником, членом-кореспондентом Національної Академії педагогічних наук України.

 

«Боляче писати "був"... Глибокі співчуття родині, співчуття педагогам і учням дитячої Академії (тепер уже - імені Михайла Чембержі)... Прощайте, Михайле Івановичу! Світла Вам пам’ять за всі добрі справи!», - додає пан Неволов.

 

У свою чергу, ректор Національної музичної академії України Володимир Рожок зазначає, що Михайло Чембержі (1944-2018 рр.) був знаковою фігурою в українській музично-театральній культурі і прожив яскраве творче життя.

 

«Це був прекрасний організатор, музикант і педагог, який у 1994 році заснував Київську дитячу академію мистецтв – унікальний заклад! В основу створеної ним концепції була покладена ідея безперервної мистецької освіти, поєднання чотирьох рівнів навчання (підготовча, початкова, основна та вища школи) в одному закладі. Випускники академії отримують базову середню, повну загальну середню освіту та відповідну спеціальну освіту, а також ступінь бакалавра (музичне мистецтво, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво, театральне мистецтво, хореографія)», - каже пан Рожок.

 

І зазначає, що новина про смерть Михайла Івановича стала для нього шоком, бо «декілька днів тому ми разом працювали як члени журі на міжнародному Stankovych Fest- 2018» (на Закарпатті – батьківщині відомого композитора Євгена Станковича).

 

«Стільки було спільних планів, як тішилися, що маємо так багато талановитої молоді…», - констатує Володимир Рожок.

 

Студентка Анастасія Павленко пише, що смерть ректора Михайла Івановича Чембержі є великою втратою для кожного студента.

 

 

«Я дякую Вам, Михайло Іванович, що Ви подарували найкращі роки мого життя у стінах Академії. Я вдячна за кожну хвилину, за кожен день. Вдячна Вам за кожен ранок, коли Ви нас зустрічали і вітали при вході. Ми знаємо, як Ви пишалися всіма студентами, їх досягненнями як у стінах Академії, так і за її межами. Дякую, що подарували нам можливість вчитися Мистецтву», - написала Анастасія Павленко у  Facebook.

 

У творчому доробку Михайла Івановича: дві симфонії, опери «Синій птах» і «Різдвяна колискова», сюїта «Передчуття весни», оркестрові мініатюри «Київ травневий», балети «Принцеса на горошині», «Пролісок», концерт для баяна і симфонічного оркестру, Bonus sermo для фортепіано та струнного оркестру, хорові концерти, сюїта для камерного оркестру, Canzona для камерного оркестру.

 

Чембержі був автором музики до вистав «Мадам Боварі», «Маленька принцеса», «Дама-примара», «Випромінювання батьківства», «Новорічні пригоди», «Різдвяні візерунки», «Уявно хворий», «Зів’яле листя» та кінофільмів «Богдан-Зиновій Хмельницький», «Ностальгія» тощо, збірки солоспівів (сольфеджіо) «Моя абетка», циклів п'єс «Музичні картинки», «Мрії веселкові», «Ранкові промені» тощо.

 

Написав книжки «Наближення до високих істин» і «Ранкові роздуми про вічне». Можливо, не всі знають, що «Пісня про Оболонь», яка є неофіційним гімном району столиці, теж написана Чембержі. Оболонь він дуже любив, довгий час жив і працював там.

 

Прощання з Михайлом Івановичем Чембержі відбудеться 7 березня в Київській дитячій академії мистецтв, а поховають його на Байковому кладовищі.