Порошенко закликає Європу втрутилися в «газовий шантаж» Росії

19:56, 05.03.2018

Президент Петро Порошенко вважає, що країни Північної Європи мають не дозволити Росії використовувати "газовий шантаж" проти України та Європейського союзу.

 

Про це Порошенко сказав під час зустрічі з з міністром оборони Швеції Петером Хультквістом у понеділок.

 

За його словами, погрози Росії щодо постачання газу до України, транзиту, розірвання контракту, є загрозою для енергетичної безпеки.

 

"Це дає додаткові підстави, щоб продумати, наскільки обґрунтованим з точки зору енергетичної безпеки Європи є проект "Північний потік-2", який монополізує постачання газу до ЄС з боку Російської Федерації та порушує принципи диверсифікації", - сказав Порошенко.

 

Глава держави висловив сподівання, що країни Північної Європи - Швеція, Фінляндія, Данія "відіграють важливу роль" і не дадуть РФ використовувати інструменти "газового шантажу" проти Європейського Союзу та України.

 

Нагадаємо, "Газпром" 2 роки і 3 місяці не поставляв Україні газ до винесення рішення Стокгольмським судом. Дія контракту завершується наприкінці 2019 року.

 

Як повідомляла «УМ», 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" щодо компенсації за недопоставлені "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За рішенням суду, "Нафтогаз" домігся компенсації у сумі 4,63 млрд доларів за недопоставку "Газпромом" погоджених обсягів газу для транзиту.

 

1 березня стало відомо, що "Газпром" вирішив не постачати газ НАК "Нафтогаз України" за контрактом і повернув отриману передоплату.