Журналіст із Азербайджану поскаржився на побиття та спробу викрадення в Києві

18:05, 07.03.2018
Журналіст із Азербайджану поскаржився на побиття та спробу викрадення в Києві

Фікрет Гусейнов заявляє про спробу викрадення та екстрадиції з України (Fikret Huseynli / Facebook)

Журналіст із Азербайджану Фікрат Гусейнов поскаржився на побиття та спробу викрадення в Києві

Він повідомив "Громадському", що за ним було стеження, потім у квартиру увірвалися силовики, щоб схопити та депортувати його, нанесли серію ударів та вибили зуби. Чоловікові вдалося втекти та сховатися у знайомих.

За його словами, його хотіли затримати і екстрадувати в Азербайджан. Водночас, чи є наразі рішення суду про його екстрадицію, журналістові невідомо.

Фікрат Гусейнов розповів, що упродовж дня 5 березня за ним стежили невідомі і поблизу його будинку запитували про нього у перехожих.

Близько 23:00 5 березня до квартири, яку він орендує, прийшли четверо чоловіків і вимагали відчинити двері. Чоловіки представились правоохоронцями і повідомили, що вони розшукують його за запитом Інтерполу.

Журналіст зателефонував власнику квартири і коли той прийшов, Фікрат Гусейнов відчинив двері. Чоловіки зайшли і вдарили його у живіт та в обличчя і, за його словами, вибили йому 3 зуби. Його також душили, журналіст поскаржився на погане самопочуття.

Після втручання власника квартири люди повідомили, що чекатимуть на журналіста у машині. Фікрату Гусейнову вдалося втекти, вистрибнувши з вікна. При цьому він поранив руку.

Як зазначив Фікрат Гусейнов, наступного дня, 6 березня про інцидент він сповістив посольство Нідерландів.

Журналіст вважає, що правоохоронні органи України та Азербайджану "діють у змові". Він допустив, що суд уже дав дозвіл на його екстрадицію.

"Я уже не вірю українським правоохоронним органам, я вірю лише європейським. Мені потрібна якась допомога", — сказав журналістам Фікрат Гусейнов.

Наразі журналіст перебуває у квартирі своїх близьких знайомих. Він стверджує, що у нього немає коштів і він боїться виходити з дому.

Як повідомляла "УМ", Фікрат Гусейнов втік через переслідування із Азербайджану. Його 14 жовтня затримали прикордонники в аеропорту "Бориспіль", після цього журналіста заарештували на 2 тижні, а згодом відпустили на поруки народного депутата Миколи Княжицького та правозахисника Адвокатського центру в Українській Гельсінській спілці Бориса Захарова.

Азербайжанський журналіст виїхав із своєї країни понад 10 років тому після жорстокого побиття та погроз через професійну та опозиційну діяльність.

Фікрет Гусейнов спочатку отримав політичний притулок в Нідерландах, а потім і громадянство цієї країни.