Володимира Рубана підозрюють в замаху на Порошенка

12:21, 09.03.2018
Володимира Рубана підозрюють в замаху на Порошенка

Переговорника по звільненню полонених Володимира Рубана повідомили про підозру у незаконному поводженні зі зброєю та підготовці теракту, зокрема у плануванні замаху на президента Петра Порошенка. Про це повідомляється у тексті підозри, оприлюдненому виданням "Страна.ua".
 
Підозра оголошено по ч.1 ст. 263 КК (Незаконне поводження зі зброєю), ч.1 ст.14 (Готування до злочину), ч.3 ст.258 (терористичний акт) Кримінального кодексу.
 
Звинувачення представлятиме Військова прокуратура.
 
Згідно з документом, у Рубана "не пізніше 14 листопада 2017 року" виник умисел вчинити в Києві теракт з метою залякати населення і спровокувати військовий конфлікт на території всієї України.
 
"З метою вбивства Президента України, керівників силових структур України та інших державних діячів і працівників правоохоронних органів, вбивства великої кількості людей в Києві; знищення і пошкодження інфраструктури в" урядовому кварталі "; створення" стану хаосу ", дестабілізації внутрішньої обстановки в державі; створення міжнародного іміджу України як країни, де фактично відсутня державна влада; створення умов, при яких сили, задіяні в антитерористичної операції, бу дуть переміщені з східних регіонів України до Києва, що дасть можливість Російської Федерації розпочати повномасштабний наступ і ввести на територію України під виглядом озброєних "миротворчих сил" підрозділи Збройних сил Російської Федерації і незаконні збройні формування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР", продовжити військову окупацію України, тобто з метою порушити громадську безпеку, залякати населення, спровокувати військовий конфлікт і міжнародне ускладнення Рубан В.В. вирішив вчинити терористичний акт - застосувати зброю, влаштувати вибухи та інші дії, які створять небезпеку для життя і здоров'я людини, заподіють значних матеріальних збитків і приведуть до тяжких наслідків ", - йдеться в тексті повідомлення про підозру.
 
Зокрема, планувалося, що в урядовому кварталі будуть обстріляні з гранатометів, мінометів і стрілецької зброї будівлі Верховної Ради, Адміністрації Президента і житлових будинків. Одночасно з цим повинні були підірвати гранати всередині парламенту і з застосуванням стрілецької зброї та вибухових пристроїв вбити державних діячів і народних депутатів, які будуть присутні на засіданні ВР.
 
Крім того, Рубан планував влаштувати захоплення будівлі парламенту в нічний час, а також організувати збройні напади на будинки, в яких живуть Петро Порошенко, глава МВС Арсен Аваков, екс-прем'єр Арсеній Яценюк, секретар РНБО Олександр Турчинов. Всіх їх повинні були вбити.
 
За версією слідства, Рубан підшукав мінімум п'ятьох співучасників з числа радикально антиукраїнському налаштованих громадян.
 
Як говориться в документі, Рубан в період з 14 по 23 листопада, перебуваючи в "ДНР", придбав крупнокаліберний кулемет "Скеля", великокаліберну гвинтівку калібру 12,7 мм і 260 патронів до неї, чотири міномети калібру 120 мм, два ручних протитанкових гранатомети і постріли до них, шість протипіхотних мін, 20 гранат та інші боєприпаси.
 
23 листопада 2017 року Рубан привіз цю зброю в "сіру зону" поблизу залізничної станції "Майорська", де передав його одному із співучасників. Той відвіз їх в воіснкую частина в Хмельницькому для тимчасового зберігання.
 
Окрім цього, зараз Шевченківський суд Києва обирає Володимиру Рубану запобіжний захід.
 
Як повідомлялося, переговорника Володимира Рубана затримали з арсеналом зброї на КПВВ "Майорське" у Донецькій області.