США та Франція висловили підтримку Британії у розслідуванні справи Скрипаля

08:41, 13.03.2018
США та Франція висловили підтримку Британії у розслідуванні справи Скрипаля

Тереза Мей поставила до Росії вимогу пояснити, як хімічна зброя опинилася у Британії

У Держдепартаменті США згодні із висновками британських розслідувачів, що за отруєнням шпигуна Сергія Скрипаля може стояти Росія, а Емануель Макрон та Тереза Мей домовилися про координацію дій через застосування нервово-паралітичної речовини у Солсбері.

"У нас є повна впевненість у розслідуванні, яке проводить Велика Британія, і в її оцінці, що Росія, схоже, несе відповідальність за напад із використанням нервово-паралітичного агента, яке відбулося в Солсбері минулого тижня", - йдеться в заяві очільника Державного департаменту США Рекса Тіллерсона, опублікованій на сайті відомства.

Як зазначають в американському зовнішньополітичному відомстві, "для такого роду нападів ніколи не було виправдань - замах на вбивство приватної особи на території суверенної держави".

"Ми обурені тим, що Росія, схоже, знову зайнялася такою поведінкою. Від України до Сирії - а тепер і Великобританії - Росія продовжує залишатися безвідповідальною дестабілізуючою силою у світі, діючи з відкритим нехтуванням суверенітетом інших держав і життями їх громадян", - зазначено в заяві Рекса Тіллерсона.

Підкреслюється, що для винних, і виконавців, і замовників, повинні бути серйозні наслідки.

"Ми солідарні з нашими союзниками в Сполученому Королівстві і будемо продовжувати тісно координувати наші дії", - відзначають в Держдепі США.

Підтримку Британії в розслідуванні висловили і у Франції.

Під час телефонної розмови прем’єр-міністерки Британії терези Мей та президента Франції Еммануеля Макрона, останній засудив напад на Скрипаля і висловив свою солідарність з Великобританією, тому уряди двох країн повинні тісно координувати свої дії у зв'язку з розслідуванням і подальшою відповіддю Росії.

Прем'єр-міністерка Великобританії Тереза ​​Мей і президент Франції Емманюель Макрон домовилися координувати дії у зв'язку з розслідуванням отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля.

Тереза Мей підкреслила в розмові, що, згідно з висновком уряду в Лондоні, "дуже ймовірно", що Росія несе відповідальність за злочин проти Скрипаля та його дочки Юлії.

"Вони обговорили широку картину агресивної поведінки Росії і погодилися з тим, що було б важливо продовжувати реагувати на нього узгоджено з союзниками", - йдеться в повідомленні прес-служби британського уряду.

Нагадаємо, Сергій Скрипаль та його донька Юлія були знайдені без свідомості на лавці в торговому центрі The Maltings в Солсбері.

У понеділок, 12 березня, Тереза Мей у британському парламенті заявила, що Росія "дуже вірогідно" винна у спробі вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії.

Вона попросила Росію пояснити, як військова хімічна зброя, відома під назвою "Новичок", потрапила у британське графство Вілтшир.

"Якщо не буде достойної відповіді, ми зробимо висновки про те, що ці дії були незаконним застосуванням сили російської держави проти Об’єднаного Королівства і я повернусь сюди, щоб доповісти про весь спект заходів, які ми застосуємо у відповідь", - додала Тереза Мей під час виступу в Палаті громад.