Патріарх Кирило обурив Болгарію «історичними» заявами

14:40, 13.03.2018
Патріарх Кирило обурив Болгарію «історичними» заявами

Керівництво Болгарії і патріарх Кирило під час урочистостей на легендарній горі Шипка.

Віце-президент Болгарії Іліана Йотова вважає неприйнятним тон глави Російської православної церкви патріарха Кирила щодо інтерпритації визволення Болгарії від османського ярма і ролі Росії у цьому.

 

Так пані Йотова прокоментувала нещодавні заяви патріарха РПЦ на цю тему.

 

Зокрема, Кирило заявляв, що розчарований історичною інтерпретацією подій навколо визволення Болгарії від османського ярма.

 

«Тон російського патріарха Кирила був несподіваним і неприйнятним. Реакція президента Румена Радева була точною, холоднокровною і з ясними посиланнями», - зазначила Йотова у вівторок.

 

Віце-президент особливо підкреслила, що Болгарія вдячна кожному з воїнів, хто брав участь у визволенні країни від османського ярма».

 

За словами Йотової, продовження цього скандалу в російських ЗМІ є лише відображенням виборчої кампанії в Росії.

 

Зауважимо,що раніше з аналогічною критикою на адресу патріарха виступав і віце-прем'єр Болгарії Валерій Симеонов, назвавши його «агентом КДБ» і «сигаретним митрополитом Росії».

 

"Це не православний духівник. Це агент Михайлов, другорозрядний агент радянського КДБ", - сказав віце-прем'єр. За його словами, з 1996 року російський патріарх ввіз до Росії сигарет на суму 14 мільярдів доларів.

 

Скандал почався ще 3 березня 2018 року, коли у Болгарії відзначали 140 річницю Сан-Стефанського мирного договору. Прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов звернувся зі словами вдячності до всіх народів, які допомагали Болгарії звільнитися 140 років тому.

 

Зокрема листи зі словами подяки за визволення Болгарії під час Російсько-турецької війни 1877-1878 років було надіслано урядам Польщі, Румунії, Чорногорії, Молдови, Фінляндії, України на знак вдячності націям, представники яких 140 років тому загинули за свободу Болгарії.

 

З нагоди свята відбувся парад, на якому президент Болгарії Румен Радев так само традиційно висловив вдячність всім народам, які боролися з Османською імперією за волю Болгарії. Зокрема, пан Радєв у своїй промові висловив вдячність від імені своєї країни багатьом народам, чиї представники служили в російській армії, що визволяла Болгарію: росіянам, румунам, фінам, українцям, білорусам, полякам, латишам, сербам, чорногорцям. За його словами, вони загинули і поховані саме на болгарській землі, за яку проливали кров. 

 

Нейтрально дипломатичний виступ президента Болгарії був використаний московським патріархом Кирилом (Гундяєвим), присутньому на урочистостях для розвитку інформаційної операції. Він розкритикував виступ болгарського Президента, підкресливши, що Болгарія має дякувати лише Росії. На думку Кирила, Радев недостатньо чітко підкреслив роль Росії в перемозі над Османською імперією. Мовляв, інші, згадані президентом Болгарії, держави не оголошували війну Туреччині. 

 

Цю заяву підхопили та розтиражували російські ЗМІ. Тоді як багато болгар визнали неприйнятним тон висловлювань патріарха.

 

Крім того, Кирило (в миру – Гундяєв) використав майданчик болгарського телебачення для лобіювання інтересів Москви, не оминувши тему війни в Україні. Він знову повторив тези російської пропаганди  про “громадянську війну на Донбасі”, викликавши обурення посольства України в цій країні.

 

У болгарських ЗМІ, йдеться про те, що патріарх Кирило (Гундяєв) дійсно виконав план Кремля по “зміненню історії”, виступивши з тезами, які суперечать дійсним історичним фактам.

 

Вірогідно, що скандал, який він свідомо влаштував у Болгарії, має на меті приховати інші історичні аспекти цієї війни, які стали підіймати болгарські історики.

 

Наприклад, болгарський дослідник Нікола Григоров в інтерв’ю виданню Faktor.bg, зазначив, що метою історичних спекуляцій Москви є створення хибних уявлень, начебто болгари мають бути все життя вдячні Росії, хоча справжньою метою керівництва Російської імперії була саме окупація Болгарії.