Луценко покарає підлеглих за провал із Лукаш і Клюєвим

15:51, 13.03.2018

Генеральний прокурор Юрій Луценко не виключає дисциплінарної відповідальності своїх підлеглих за те, що вони не зібрали доказів проти Олени Лукаш й Сергія Клюєва.

 

Про це Луценко заявив у інтерв’ю на каналі ZIK  у вівторок.

 

Генпрокурор констатував, що цього року з європейського санкційного списку знято двох осіб – екс-міністра юстиції Лукаш й нардепа Сергія Клюєва, який є братом екс-голови адміністрації президента Андрія Клюєва.

 

"Лукаш, у якої не було арештовано нічого – в неї немає під арештом нічого, тому її перебування чи не перебування в санкційному списку не означає нічого. Більше того, діяльність департаменту Горбатюка не призвела до знаходження доказів її вини. Я маю зізнатися, що я в часи революції дуже погано ставився з політичної й людської точки зору до пані Лукаш – але як генпрокурор я маю керуватися не емоціями, симпатіями чи антипатіями, а доказами. Так от, доказів її вини слідство поки що не здобуло", – визнав Луценко.

 

За його словами, «уже три заступники генпрокурора відмовилися підписувати обвинувальний акт щодо Лукаш – тільки вони уповноважені на таку дію – через недостатність доказової бази».

 

Щодо Клюєва він сказав, що в нього також "не було арештовано нічого": "Зняття його зі списку обумовлюється тим, що доказів причетності засновника підприємства до дій менеджменту підприємства не здобуто. Знову ж таки, запитання до відповідних працівників прокуратури".

 

Генпрокурор додав, що ці працівники прокуратури зараз проходять заслуховування справ. "І я не виключаю дисциплінарних покарань за такі погані результати", – заявив Луценко.

 

Голова ГПУ стверджує, що хоча й не задоволений роботою Сергія Горбатюка в низці "серйозних справ", не хоче публічно дискутувати з ним. Проте для звернення по догану потрібні докази.

 

"На цей момент я не виключаю винесення доган за низку серйозних прорахунків у справах. Але я виключаю зняття Горбатюка: він дійсно професійний працівник, хоча у нас не співпадають багато поглядів на методи організації роботи в прокуратурі… і йому довіряються сім’ї героїв "Небесної сотні" і його адвокати", – сказав Луценко.

 

Він також пригадав свій улюблений афоризм: "Без тертя нема любові, навіть результату".

 

Раніше начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявив, що виключення із санкційного списку ЄС екс-соратників Віктора Януковича Олени Лукаш та Сергія Клюєва не вплине на хід розслідування щодо них.

 

У липні 2017 року Горбатюк заявляв, що з лютого повідомлення про підозру Лукаш "не узгоджується заступником генпрокурора Столярчуком".

 

Клюєв-молодший свого часу придбав фірму "Танталіт", якій належала резиденція Януковича "Межигір'я". Суд уже визнав недійсними договори, за якими "Межигір'я" перестало бути держвласністю у 2007 році.

 

За даними ЗМІ, європейські санкції не завадили Андрію й Сергію Клюєвим продавати свої активи. Санкції ЄС були зняті з Лукаш і Клюєва на початку березня 2017 року.