Володимир Путін відвідав окупований Крим

08:26, 15.03.2018
Володимир Путін відвідав окупований Крим

Володимир Путін в Сімферопольському аеропорту (прес-служба Кремля)

Президент Росії Володимир Путін 14 березня, у річницю референдуму в Криму, відвідав окупований півострів. Очільника країни-агресора помітили біля Керчі, у Сімферополі та Севастополі.

Його візит засудили в Україні та США.

Президент Петро Порошенко назвав провокацією візит президента Російської Федерації Володимира Путіна на територію анексованого Росією Криму, інформує "Українська правда". Заяву щодо візиту Путіна до Криму Петро Порошенко зробив на зустрічі із президентом Авствії Александером ван дер Беланом.

"Це небезпечна провокація, коли сьогодні президент Росії Путін, прямо перед виборами, спеціально їде на окуповану територію, відвідає Сімферополь і Севастополь. Саме тому важливою є єдина позиція всього світу про невизнання виборів президента РФ на території окупованого Криму", – підкреслив Петро Порошенко.

Президент України також подякував Австрії за позицію про невизнання результатів виборів, а також про рішення не направляти своїх спостерігачів на окуповану територію.

Сам президент ван дер Беллен зазначив, що вибори російського президента на території анонсованого Криму не можуть бути правомочними.

"З точки зору Австрії зрозуміло, що анексія Криму протиправна, була і є, і це також є і позицією Європейського Союзу, тому на цій території не можуть проходити правомочні вибори до російського парламенту або президента", – сказав президент Австрії.

Візит Путіна в Крим засудили і в Державному департаменті США.

Про це йдеться в заяві представника Держдепартаменту США Гізер Ноєрт.

"На своєму передвиборному мітингу в Криму президент Путін знову повторив помилкові претензії Росії на українську територію, ще раз відкрито продемонструвавши, що російський уряд нехтує міжнародним порядком і не поважає територіальну цілісність суверенних держав", - заявляє Держдепартамент США.

У документі підкреслюється, що в перебігу цих чотирьох років Росія застосовувала насильство і примус щодо тих, хто виступав проти анексії півострова.

"Російські окупаційні власті застосували проти кримських татар, етнічних українців, проукраїнських активістів, членів громадянського суспільства та незалежних журналістів політично мотивовані переслідування і репресії, в цей же час методично придушуючи неурядові організації та незалежні ЗМІ", - сказано в заяві.

США висловили підтримку, тим хто продовжує говорити про ці зловживання і закликали Росію припинити порушувати фундаментальні права людини на свободу вираження, мирні зібрання та об'єднання, релігію і переконання.

"Ми підтверджуємо нашу прихильність суверенітету і територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Крим є частиною України, і наші санкції щодо Криму залишаться в силі доти, доки Росія не поверне контроль над півостровом Україні", - підкреслюють в Держдепартаменті США.

Через проведення Росією виборів на окупованій території України збирається засідання Ради безпеки ООН у форматі Арріа.

"Позиція української сторони в цьому питанні є принциповою – організація окупаційною владою так званого народного волевиявлення в АР Крим і місті Севастополі є грубим порушенням державного суверенітету й територіальної цілісності України", - розповів речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

Нагадаємо, 18 березня в Росії пройдуть вибори.