Росія назвала Крим «закинутою територією» до анексії

08:01, 16.03.2018

Заступник постійного представника РФ при ООН Дмитро Полянський заявив, що півострів до анексії Росією був "закинутою територією" під час засідання Ради Безпеки у ніч на п’ятницю за київським часом.

 

"Можна скільки завгодно говорити про окупацію Криму, але її просто немає", - заявив російський представник. За його словами, в даній ситуації дискусія ведеться не про Крим, а про Росію, тому що "це тенденція останніх днів".

 

Тих, хто виступав раніше, він назвав "диванними дипломатами" - "це люди, які не знають, що відбувається, але стають експертами".

 

У свою чергу, заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль закликала посилити міжнародні санкції проти Росії через проведення виборів президента РФ в Криму.

 

"Необхідно нарощувати існуючі багатосторонні і двосторонні санкції, резолюції Генеральної Асамблеї ООН щодо ситуацій з правами людини в АР Крим та у Севастополі повинні бути підтримані і послужити дорожньою картою для зняття окупації", - сказала пані Зеркаль.

 

І нагадала про репресії на окупованому півострові щодо українців, зокрема кримських татар: "Російські окупаційні сили не обмежуються переслідуванням окремих фізичних осіб, утискають активістів Меджлісу, представників легітимного представницького органу кримських татар. Залякують і виганяють його членів".

 

Крім того, вона наголосила на мілітаризації окупованого Криму.

 

"Росія розгорнула другий батальйон ЗРК С-400" Тріумф "в Криму, а перший батальйон був розгорнутий там навесні минулого року. Ця система може збивати літаки, дрони, крилаті балістичні ракети радіусом до 400 км, іншими словами Москва перетворює Крим на величезну військову базу із сухопутним, повітряним і морським компонентами і використовує це як майданчик для своїх військових інтервенцій в інші місця. Сирія є свіжим прикладом ", - зазначила Зеркаль.

 

Як відомо, так звані "вибори" президента РФ відбудуться 18 березня, в четверту річницю анексії Криму. Російські ЗМІ повідомляли, що Путін поїде голосувати за себе в Крим, щоб підняти там явку. Пізніше однак було вирішено, що президент залишиться в Москві і проголосує за місцем прописки.

 

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що Росія задіяла спецслужби, аби забезпечити явку кримських татар на дільниці для голосування під час "виборів" президента РФ-2018 та закликав кримчан бойкотувати ці "вибори".

 

Міністр МЗС України Павло Клімкін заявив, що працюватиме над тим, щоб усі залучені до виборів президента РФ в окупованому Криму потрапили під відповідні санкції.

 

Верховна Рада закликала світ завадити виборам президента РФ в анексованому Криму та не визнавати їх легітимними.

 

Державний департамент США опублікував заяву, в якій розкритикував виступ президента РФ Володимира Путіна в окупованому Криму і підкреслив, що півострів є частиною України, тому санкції проти РФ залишаться в силі доти, доки вона не поверне контроль над півостровом Україні.