Рада міністрів ЄС зробила жорстку заяву щодо хімічної зброї російського походження в Солсбері

14:55, 19.03.2018
Рада міністрів ЄС зробила жорстку заяву щодо хімічної зброї російського походження в Солсбері

Отруєння Сергія Скрипаля у Солсбері спонукає політиків робити жорсткі заяви (REUTERS)

У Раді міністрів Євросоюзу рішуче засудили напад на Сергія та Юлію Скрипалів, а також наголосили, що серйозно ставляться до оцінки британських правоохоронців про причетність Росії до отруєння з використанням хімічної зброї.

Про це йдеться у повідомленні Ради міністрів ЄС.

"Європейський Союз рішуче засуджує напад, який відбувся 4 березня 2018 року проти Сергія та Юлії Скріпалів у Солсбері, Великобританія, що під час якого постраждав поліцейський. Життю багатьох громадян була загроза через ці безрозсудні та незаконні дії. Європейський Союз надзвичайно серйозно ставиться до оцінки уряду Великобританії, що, найімовірніше, відповідальною за напад є Російська Федерація", - ідеться в повідомленні.

У заяві відзначається, що Європейський Союз шокований використанням російської хімічної зброї на території Європи вперше за 70 років.

"Будь-яке використання (хімічної зброї. - Ред.) є чітким порушенням Конвенції про заборону хімічного зброї, порушенням міжнародного права та підриву міжнародного порядку ... ЄС вітає зобов'язання Великобританії тісно співпрацювати з Організацією по забороні хімічної зброї під час розслідування", - повідомляють в Раді ЄС.

Росію закликають терміново дати відповіді на поставлені Великою Британією та міжнародним співтовариством питання щодо шляху появи хімічної зброї в Солсбері. Нагадаємо. представник Великої Британії в ООН заявив, що газ "Новачок" у Солсбері міг з’явитися лише в тому випадку, якщо його цілеспрямовано завезли із Росії, що є фактом агресії, або Росія втратила контроль над своєю хімічною зброєю, а значить Організація по забороні хімічної зброї має провести повну перевірку умов зберігання отрути в Росії.

Такоє у ЄС наголосили, що Росія має надати повну інформацію щодо програми розробки хімічної зброї під назвою "Новичок" в Організацію по забороні хімічної зброї. Нагадаємо, міністр МЗС Великої Британії Борис Джонсон звинуватив Росію у таємній розробці газу "Новичок".

"Європейський Союз висловлює свою беззаперечну солідарність з Великою Британією та її підтримку, у тому числі для зусиль Великої Британії, спрямованих на те, щоб притягнути винних у цьому злочині до відповідальності", - резюмують в Раді ЄС.