Савченко закликає Порошенка звільнити Луценка

20:08, 19.03.2018
Савченко закликає Порошенка звільнити Луценка

Надія Савченко оскаржує дії Юрія Луценка.

Народний депутат Надія Савченко подала дисциплінарну скаргу на Генерального прокурора Юрія Луценка,а також звернулася до президента Петра Порошенка.

 

Про це Савченко написала на своїй сторінці у Facebook  в понеділок.

 

Так, Савченко звинувачує Луценка у недотриманні принципу презумпції невинуватості під час своїх публічних виступів.

 

"Якщо прокурор дозволяє собі своїми заявами визначати винуватість особи замість суду, він підміняє собою законний вирок суду і ставить себе над судовою гілкою влади. Відтак, я прошу кваліфікаційно-дисциплінарну комісію прокурорів притягти Генерального прокурора України Луценка Ю.В. до дисциплінарної відповідальності", - написала депутат.

 

Також Савченко заявила, що подала президенту України скаргу на порушення присяги Луценком: "Генеральний прокурор України Луценко Ю.В. порушив принцип презумпції невинуватості щодо мене та присягу прокурора, в якій обіцяв неухильно додержуватися Конституції та законів України, захищати права і свободи людини і громадянина, інтереси суспільства і держави".

 

І зазначає: "Відтак, у скарзі до Президента України я прошу подати до Верховної Ради письмове подання про надання згоди на звільнення Луценка Ю.В. з посади Генерального прокурора, за порушення присяги прокурора; після отримання зазначеної вище згоди Верховної Ради України - звільнити Луценка Ю.В. з посади Генерального прокурора України".

 

Як повідомляла «УМ», 12 березня стало відомо, що депутата Надію Савченко викликали на допит до СБУ у справі керівника Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимира Рубана, якого 8 березня затримали на КПВВ з арсеналом зброї.

 

Генпрокурор Луценко заявив у Верховній Раді, що Надія Савченко планувала "терористичний акт у стінах парламенту: знищити бойовими гранатами дві ложі, мінометами обрушити купол Верховної Ради і автоматами добивати тих, хто виживе".

 

Верховна Рада виключила Надію Савченко з комітету національної безпеки і оборони. Згодом Луценко вніс до ВР подання на зняття депутатської недоторканності з Савченко.