Угорщина пригрозила блокуванням саміту НАТО-Україна

08:40, 20.03.2018
Угорщина пригрозила блокуванням саміту НАТО-Україна

Угорщина знову почне підтримувати Україну, якщо Київ гарантує, що закон про освіту не набуде чинності до 2023 року і в нього будуть внесені зміни. Про це йдеться в листі глави угорського МЗС Петера Сійярто до посадових осіб ЄС і генсека НАТО.
 
"Україна повинна гарантувати, що закон, який грубо порушує права меншин, доти не буде введений в жодній формі, і протягом цього періоду буде проводити необхідні консультації з угорською меншиною, і реалізувати те, що буде узгоджено на цих переговорах", - заявив Сійярто.
 
Глава зовнішньополітичного відомства зазначив, що Угорщина також вимагає юридичної гарантії виконання своїх вимог, оскільки "попри усні обіцянки, постійно відбувається зворотне".
 
Сийярто також зазначив, що у його країни немає інших інструментів вплинути на Україну, крім як блокувати її міжнародні, європейські та євроатлантичні прагнення. За його словами, Угорщина також не підтримуватиме проведення зустрічі міністрів оборони ЄС-Україна, запланованої на квітень, і саміту НАТО-Україна, запланованого цього літа.
 
"Угорщина підтримає проведення цих зустрічей тільки в тому випадку, якщо Україна буде виконувати свої міжнародні зобов'язання і умови щодо задоволення прав угорської національної меншини на Закарпатті", - сказав міністр.
 
Глава МЗС Угорщини також звернувся до європейських міністрів з проханням не залишатися осторонь, коли, на його думку "Україна порушує міжнародне право".
 
"Той факт, що Україна займає геополітично важливу позицію, не означає, що вона може не дотримуватися міжнародного права і що вона не повинна захищати меншини, які проживають на її території", - заявив глава МЗС.