НОВИНИ ПЛЮС

21.03.2018

Савченко не довіряють

Апеляційний суд Києва залишив без задоволення клопотання народного депутата України Надії Савченко про взяття на поруки колишнього переговірника зі звільнення полонених Володимира Рубана. Таким чином Рубан залишатиметься під вартою до 6 травня 2018 року. 
У тексті клопотання Савченко заявила, що «підозрюваний Рубан характеризується з позитивної сторони, є людиною честі, патріотом України та зразковим батьком». Також вона на суді наголосила, що Рубан «вивіз особисто з полону 54 полонених українців».
Сама Надія Савченко теж може опинитися на лаві підсудних. У четвер Верховна Рада планує розглянути подання про зняття з неї депутатської недоторканності, притягнення до відповідальності та арешт. Напередодні представник Президента в парламенті Ірина Луценко пообіцяла оприлюднити в сесійній залі відео доказів вини народної депутатки. 
У відповідь Надія Савченко поширила в інтернеті інший ролик, де на тлі порожніх крісел парламентської зали вона промовляє: «Ба-бах! Що, вср...лися?». У зв’язку з її останніми заявами у Верховній Раді всерйоз розглядають можливість посилення контролю за потраплянням зброї до будівлі парламенту. Водночас, як зазначив нардеп Борислав Береза, нині в сесійній залі щодня може перебувати від 30 до 50 одиниць зброї, яка належить народним депутатам чи їхнiм охоронцям.

Працюємо за планом

Верховна Рада з третьої спроби затвердила порядок денний восьмої сесії. За відповідне рішення проголосували 239 народних депутатів. Для цього знадобилася 15-хвилинна перерва і консультації з керівниками фракцій. За словами спікера парламенту Андрія Парубія, до порядку денного включено 2900 законопроектів із різних сфер життя країни.
Також депутатам запропонували визнати незаконними вибори в Криму і, відповідно, нелегітимним президента Росії Володимира Путіна. Останнє викликало палкі дискусії — багато хто побоювався, що розрив дипломатичних стосунків негативно позначиться на долі українських політв’язнів i заручників, яких утримують на непідконтрольній території.
Коли верстався номер, обговорення цього питання в парламентi тривало. n