Арешт Надії Савченко: повний список звинувачень від ГПУ

13:55, 22.03.2018
Арешт Надії Савченко: повний список звинувачень від ГПУ

Надія Савченко та Юрій Луценко у Верховній Раді (Olga Chervakova / Facebook)

Генеральний прокурор Юрій Луценко із трибуни Верховної Ради звинуватив Надію Савченко у підготовці теракту та незаконному перевезенні зброї під час обговорення питання про зняття недоторканості та затримання і арешт Надії Савченко.

Юрій Луценко наголосив, що Надія Савченко причетна до перевезення зброї, серед якої: кулемет "Утьос", 11 кулеметів та автоматів, гвинтівку "Топаз" і патрони до неї, РПГ-7 та РПГ-22 із боєприпасами до них, шість мін 82-мм, 4 міномети калібру 122-мм, 12 осколкових протипіхотних мін МОН-50, 60 гранат РГД-5.

"Ви чули про прозьбу хлопців - Турчинова їм віддати потому што ето лічноє", - передражнив Юрій Луценко продемонстровану на відео розмову осіб, серед яких нібито були Надія Савченко, Володимир Рубан та офіцери 8 полку спецназу.

За словами Юрія Луценка, стріляти із мінометів по Верховній Раді мали із Труханового острова.

Зазаначалося, що незаконні дії Надія Савченко почала вчиняти із листопада 2017 року.

Також у тексті подання на затримання Надії Савченко, який опублікував Антон Геращенко, зазначено за якими статтями Кримінального кодексу планують притягати до відповідальності Надію Савченко:

• ч. 1 ст. 109 "Дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій";

• ч. 1 ст. 14 "Готуванням до злочину є підшукування або пристосування засобів чи знарядь, підшукування співучасників або змова на вчинення злочину, усунення перешкод, а також інше умисне створення умов для вчинення злочину";

• ч. 2 ст. 28 "Злочин визнається вчиненим за попередньою змовою групою осіб, якщо його спільно вчинили декілька осіб (дві або більше), які заздалегідь, тобто до початку злочину, домовилися про спільне його вчинення";

• ст. 112 "Посягання на життя державного чи громадського діяча";

• ч. 3 ст. 258 "Терористичний акт";

• ч. 1 ст. 258-3 "Створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою чи організацією або участь у ній, а так само організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації"

• ч. 1 ст. 263 "Носіння, зберігання, придбання, передача чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу".



Нагадаємо, регламентний комітет Верховної Ради проголосував за зняття недоторканості, затримання та арешт Надії Савченко. За зняття недоторканості проголосували 291 депутат, за затримання Надії Савченко проголосували 277 депутатів, а за її арешт - 268 депутатів. 

Надія Савченко після голосування покинула будівлю парламенту та відмовила давати коментарі пресі.

Затримати її можна буде лише після вручення підозри про злочин. Усно про підозру повідомив слідчий СБУ в будівлі парламенту, після чого Надія Савченко та слідчий домовилися відправитися до управління СБУ для оформлення документів.

Про хід засідання Верховної Ради читайте в матеріалі "УМ".