Ляшко: Не дозволю позбавляти дітей-сиріт професії!

23.03.2018
Ляшко: Не дозволю позбавляти дітей-сиріт професії!

Олег Ляшко зi швачками в Чернігівському ліцеї побуту №13.

Олег Ляшко з трибуни парламенту заступився за Чернігівський професійний ліцей №13, який місцева влада хоче закрити.
 
Політик звернувся до уряду з вимогою повернути державне фінансування профтехосвіти, щоб уберегти такі заклади від закриття.
 
«Чернігівський ліцей побуту готує швачок та робітників інших потрібних для нашої економіки професій. У цьому навчальному закладі навчаються, в основному, діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти та діти з сільської місцевості. Для них цей ліцей — єдина можливість отримати практичні знання, щоб потім себе реалізувати в дорослому житті. Уряд колись переклав фінансування ПТУ на місцеві бюджети. І ось наслідки — Чернігівський ліцей побуту №13, де навчаються сотні дівчат і хлопців, місцева влада закриває, бо їй треба це приміщення. І така ситуація із закладами профтехосвіти склалась по всій Україні», — наголосив Ляшко.
 
Крім повернення державного фінансування ПТУ, лідер РПЛ вимагає від влади запровадити масштабну програму підтримки профтехосвіти.
 
«У нас усі хочуть бути юристами та економістами. Їх навчають у кожному райцентрі. Скоро нікому буде виїхати на поле трактором зорати землю, зробити кладку будинку чи пошити плаття. Тому треба відновити держзамовлення. Щоб Україна була експортером не дешевої робочої сили і сировини, а готової продукції. Щоб молодь могла отримати знання і трудові навики та реалізувати себе в рідній країні. Отакою має бути державна політика!» — переконаний народний депутат.
 
Також Олег Ляшко закликав уряд піднімати зарплати, щоб молодь не виїжджала на заробітки за кордон.
 
«Єдина можливість зупинити трудову міграцію — це підвищення заробітних плат. У Польщі мінімальна зарплата 500 євро, а в Україні — 120 євро. Тому люди і їдуть за кордон — то в Польщу, то в Португалію, то в Італію у пошуках кращих заробітків. Тут, в Україні, повинні бути достойні зарплати. Щоб люди могли годувати сім’ю, ставити дітей на ноги і задовольняти свої потреби. А в нас мільйони людей живуть на мінімальну зарплату, і вся вона йде на «комуналку» і хліб без масла. То зрозуміло, що риба шукає, де глибше, а людина — де краще. Моє завдання — щоб в Україні зарплати були вищі, ніж у Польщі та інших європейських країнах. Тоді ніхто не виїжджатиме», — зазначив Ляшко.