Порошенко дякує СБУ за викрите кубло Саакашвілі і Савченко

13:05, 24.03.2018
Порошенко дякує СБУ за викрите кубло Саакашвілі і Савченко

Керівництво держави під час урочистостей з нагоди 26-річниці СБУ на полігоні Центру спецоперацій "Альфа". (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко висловив упевненість, що викриття спецслужбами та подальше обвинувачення лідера Руху нових сил Міхеіла Саакашвілі та народного депутата Надії Савченко "варті сторінок у підручниках для майбутніх спецслужбістів" України.

 

Про це глава держави заявив під час урочистостей з нагоди 26-ї річниці діяльності СБУ в суботу, 24 березня.

 

"Протягом двох останніх місяців СБУ провело 2 масштабні операції, які варті сторінок у підручниках для майбутніх спецслужбістів. Спершу було блискуче викрито та легально задокументовано зв'язок "табору протесту" під Верховною Радою з малоросійською політичною еміграцією в РФ, яка сидить під ковпаком ФСБ РФ.  Отримано переконливі докази і перекрито фінансовий канал між Дніпром і Москва-рікою, якою вони переправляли ці 30 серебреників", - заявив президент.

 

Глава держави додав, що важливішим є "майстерне викриття ворожого кубла, яке готувало масштабні теракти з численними жертвами".

 

"Вони готували, як вони це називали "теорію керованого хаосу" - державний переворот в Україні в інтересах Росії", - зазначив Порошенко і висловив «особливу подяку» СБУ за це викриття.

 

За його словами, такі результати роботи СБУ стали можливими внаслідок системних змін, які посилюють спроможності Служби з захисту інтересів громадян і держави від зовнішніх і внутрішніх загроз.

 

За даними Президента, загалом протягом 2017 року СБУ запобігла 17 терористичним актам та 8 диверсіям. І додав, що СБУ "нарешті стала дієвим механізмом для захисту безпеки держави та її громадян".

 

Відтак, Порошенко зазначив, що "під пильним моніторингом СБУ перебувають і негайно придушуються будь-які спроби росіян та п'ятої колони реанімувати так звану "ідею Новоросії", стимулювати штучні сепаратистські рухи в тих чи інших регіонах".

 

"Чим менше пострілів у зоні бойових дій, тим більша активність ворога в тилу: агресор наполегливо намагається змістити епіцентр гібридної війни якомога ближче до серця України, Києва", – заявив Верховний Головнокомандувач.

 

І додав, що в рамках протидії пропаганді РФ на територію України "заборонено в'їзд понад 100 специфічних громадян, які беруть участь в інформаційній війні проти України, вдаючи з себе журналістів, блогерів, експертів".

 

"У 2017 році за статтею "Державна зрада" винесено вирок 13 зрадникам, набрали законної сили обвинувальні вироки стосовно 11 осіб, причетних до фінансування тероризму. ... Затримано 591 особу, причетну до терористичної діяльності, збору розвідінформації, до сприяння бойовикам та російським окупантам",  - стверджує Порошенко.

 

За його даними, "викрито та притягнено до відповідальності десятки сепаратистів, тих, хто зазіхав та цілісність країни, брав участь у "референдумі", розхитував ситуацію на Донбасі, у Харкові, в Одесі, Дніпрі, Києві та інших містах".

 

Порошенко також зазначив, що підрозділами Центру спецоперацій А в районі проведення АТО здійснено понад 7 тисяч спеціальних та оперативно-бойових заходів, зокрема із недопущення проникнення диверсійно-розвідувальних груп вглиб країни.

 

Як повідомляла «УМ», 23 березня Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід Надії Савченко у вигляді тримання під вартою на 59 діб до 20 травня без альтернативи внесення застави.

 

Їй інкримінують вчинення дій з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади, посягання на життя державного чи громадського діяча, готування до терористичного акту, сприяння терористичній організації та незаконне поводження зі зброєю, боєприпасами та вибуховими речовинами.