США, Україна та 14 країн Євросоюзу виганяють російських дипломатів

16:49, 26.03.2018
США, Україна та 14 країн Євросоюзу виганяють російських дипломатів

Такою є відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його доньки

США, Канада, Україна та 14 країн Євросоюзу висилають російських послів у відповідь на отруєння у Великій Британії колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля та його доньки.

 

Найбільше дипломатів висилають зі США - президент Дональд Трамп розпорядився вислати 60 осіб, а також зачинити консульство Росії у Сієтлі. У російських дипломатів є тиждень для того, щоб покинути територію США. Про це йдеться у заяві на сайті Білого дому. 

 

"Сьогодні президент Дональд Трамп наказав вислати десятки російських розвідників зі США та закрити російське консульство у Сіетлі через його близькість до однієї з наших підводних баз і Боїнга", - заявили у Білому домі.

 

У відповідь Росія обіцяє дзеркальні дії - вислати 60 дипломатів США додому.

 

Україна вирішила вислати 13 російських дипломатів. Про це заявив президент Петро Порошенко.

 

"У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері (Велика Британія) Україна у дусі солідарності з нашими британськими партнерами та трансатлантичними союзниками, та в координації з країнами ЄС, ухвалила рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів із тих небагатьох, що залишилися. Бо, як відомо, наші дипломатичні стосунки з РФ де-факто заморожені", –  заявив Порошенко.

 

Канада висилає 4 російських дипломатів. Про це заявила міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд, повідомляє Reuters.

 

14 країн Євросоюзу також висилають працівників російських дипустанов. Про це заявив Дональд Туск, передає Reuters. Однак ЄС висилає меншу кількість дипломатів. Зокрема, на теперішній момент відомо:

 

Франція, Німеччина, Польща - висилають по 4 російських дипломати кожна;

Литва та Чехія висилають вишлють по 3 російських дипломати;

Нідерланди, Данія та Італія висилають по два російських дипломати;

Фінляндія, Латвія, Румунія та Хорватія вишлють по одному дипломату, а Естонія - військового аташе.


Литва також заборонить в'їзд в країну для 44 росіян.

 

Як повідомляла "УМ", 5 березня колишній офіцер російської розвідки Сергій Скрипаль, якого у Росії засудили за шпигунство на користь Великої Британії, потрапив до лікарні у критичному стані в місті Солсбері.