Хімічну зброю «Новичок» виготовили в Саратовській області Росії

09:47, 06.04.2018
Хімічну зброю «Новичок» виготовили в Саратовській області Росії

Британські правоохоронці в костюмах хімзахисту ізолюють місце, де знайшли Сергія та Юлію Скрипалів

Розвідка Великої Британії має дані про те, що хімічну зброю "Новичок", яку застосували у Солсбері, виготовили в Саратовській області Росії.

Про це повідомляє The Times.

Зазначається, що виготовляли отруту в закритому (режимному) місті Шихани у Саратовській області.

За даними британської розвідки, на об'єкті в Шиханах останнє десятиліття проводили випробування з метою визначити, чи ефективний "Новичок" для скоєння вбивства за кордоном.

При цьому зазначається, що запаси, виявлені на об'єкті, були набагато меншими, ніж ті, що могли бути використані в якості зброї на полі бою. Це, в свою чергу, нібито передбачає їх застосування для точкових атак.

"Розвідка Британії чітко вказала на Росію і Шихани. Без сумніву, що росіяни замітають сліди, поки ми говоримо", - заявив колишній військовий і експерт з хімісної зброї Хеміш де Бреттон-Гордон.

Нагадаємо, Британія звинувачує росії у застосуванні хімічної зброї "Новичок" у Солсбері проти колишнього російського шпигуна Юрія Скрипаля та його доньки Юлії, у результаті чого отруїлося також не менше 30 осіб, які знаходилися неподалік потерпілих.

При цьому Росія категорично заперечує причетність до потрапляння отруйної речовини до Британії.

У відповідь на хімічну атаку в Солсбері майже 30 країн оголосили про видворення російських дипломатів. 

Напередодні стало відомо, що Юлія Скрипаль дала перший коментар із того часу, як прийшла до тями. Вона подякувала всім, хто їй допомагав після отруєння, а також відмовилася від допомоги росіських дипломатів, хоча офіційні представники Росії наполягають на зустрічі із жінкою нібито для підтримки громадянки Росії.