Україна хоче відновити діляьність консульства в Ростові-на-Дону

14:55, 06.04.2018
Україна хоче відновити діляьність консульства в Ростові-на-Дону

Консульство України в Ростові-на-Дону після нападу в 2015 році (Інтерфакс-Україна)

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що україна буде наполягати на відновленні роботи консулів в російському місті Ростов-на-Дону, в якому часто судять чи утримують українських політв’язнів.

Про це вона повідомила в ефірі 5 каналу.

"Ми будемо подавати свої пропозиції про те, щоб послати своїх консулів до Ростова-на-Дону. Ми з вами розуміємо, у нас є необхідність в тому, щоб наші консули були в Ростові. Через те, що п'ять з них вислали з Росії, для нас важливо сьогодні захищати громадян, які зараз або знаходяться в тюрмах РФ, або просто знаходяться на території РФ. Тому для нас необхідно подати свої пропозиції", — сказала віце-прем'єр.

На питання про можливість Росії попросити дзеркально повернути стільки ж російських дипломатів в Україні, вона відповіла, що це "найпростіший сценарій, який ми можемо спрогнозувати" і потрібно оцінити таку можливість.

Климпуш-Цинцадзе також зазначила, що у питанні висилки або допуску російських дипломатів Україна буде діяти у співпраці з західними партнерами.

"Це не буде окремим кроком України, яка самостійно буде вирішувати ці питання в двосторонньому режимі з РФ. Ми долучилися до єдиних дій західної цивілізації щодо висилки так званих дипломатів РФ, а по суті шпигунів, і тому це не крок, відірваний від широкого міжнародного контексту — ми і далі будемо діяти в міжнародному контексті", — додала вона.

Як повідомляла "УМ", Росія видворила 13 дипломатів з України у відповідь на аналогічні дії Києва із солідарності із Лондоном у питанні політичного тиску на РФ у справі розслідування отруєння Сергія Скрипаля. Однак в Україні продовжує перебувати 66 представників Росії.

Про те, що Росія видворила представників України із тих міст, де найчастіше утримують заручників, наголошувала Ірина Геращенко.