ГПУ завершила слідство про зраду Поклонської, Аксьонова і Константинова

20:18, 10.04.2018

Генпрокуратура України завершила досудове розслідування у справі за підозрою так званого «прокурора Криму» Наталії Поклонської, «голови Ради міністрів Криму» Сергія Аксьонова, «голови парламенту Криму» Володимира Константинова та інших колишніх високопосадовців АР Крим.

 

Про це повідомила прес-секретар Генпрокурора України Лариса Сарган на своїй сторінці у Facebook  у вівторок.

 

За її словами, досудове розслідування велося за фактами державної зради, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, вчинення дій у складі злочинної організації, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади та скоєння ряду інших особливо тяжких злочинів за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 109, 111, 110, 255 Кримінального кодексу (КК) України.

 

"У ході досудового розслідування щодо підозрюваних у кримінальному провадженні слідчими суддями Печерського районного суду м. Києва надані дозволи на здійснення спеціального досудового розслідування, які оскаржені до апеляційної інстанції. За наслідками досудового розслідування 07.04.2018 в газеті "Урядовий кур'єр" опубліковані повідомлення про завершення досудового розслідування стосовно підозрюваних Поклонської Н., Аксенова С., Константинова В. та інших колишніх високопосадовців АР Крим та надано доступ до матеріалів досудового розслідування, відповідно до вимог ст. 290 Кримінального процесуального кодексу України", - поінформувала пані Сарган.

 

Прес-секретар генпрокурора також зазначила, що "по завершенню ознайомлення підозрюваних та їх захисників з матеріалами досудового розслідування обвинувальний акт у кримінальному провадженні буде скеровано до Апеляційного суду м. Києва для встановлення підсудності його розгляду".

 

Сарган нагадала, що Генеральною прокуратурою розслідувалося кримінальне провадження за підозрою Сергія Аксенова, Володимира Константинова, Наталії Поклонської, Юрія Дойникова, Сергія Абісова, Віктора Мельниченка, Сергія Шахова, Рустама Темиргалієва у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 109 (вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 1 ст. 255 (створення злочинної організації) КК України, Петра Зими та Олексія Чалого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 109, ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 110, ч. 1 ст. 255 КК України.

 

Зокрема, встановлено, що зазначені особи упродовж лютого-березня 2014 року, перебуваючи на території Автономної Республіки Крим, створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу та зміни меж території України всупереч установленого порядку, а також брали участь у ній.