У світі майже 22 тисячі осіб очікують страти за злочини

20:05, 12.04.2018
У світі майже 22 тисячі осіб очікують страти за злочини

У 2017 році в 53 країнах був винесений 2591 смертний вирок

Правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт про кількість осіб, які засуджені до страти. Відповідно до даних правозахисників смерті за злочини наразі очікує 21 тисяча 919 осіб.

Про це йдеться у щорічному звіті Amnesty International, повідомляє DW.COM.

Кількість страт у світі зменшується. Минулого року в 23 країнах було проведено 993 страти. Це на чотири відсотки менше, ніж у 2016 році, та на 39 відсотків менше, ніж у 2015-му. Про це йдеться у щорічному звіті Amnesty International, опублікованому в четвер, 12 квітня.

Загалом минулого року в 53 країнах був винесений 2591 смертний вирок, тоді як роком раніше їх було 3117. Втім, ці цифри не враховують тисячі страт та смертних вироків, які, за даними Amnesty International, здійснюються в Китаю, де відповідна інформація вважається державною таємницею та є засекреченою.

Тож Китай залишається країною із найбільшою кількістю страт, йдеться в доповіді. За його винятком, 84 відсотки усіх страт минулого року відбулись в Ірані, Саудівській Аравії, Іраку та Пакистані. В Америці єдиною країною, яка проводить страти, залишаються Сполучені Штати Америки (23 страти минулого року). Крім того, в 2017 році відновили найвищу міру покарання Бахрейн, Йорданія, Кувейт та Об'єднані Арабські Емірати.

Натомість в організації підсумовують, що двадцять африканських країн, розташованих на південь від Сахари, на даний момент скасували смертну кару за будь-які злочини. В минулому році лише дві країни в цьому регіоні здійснювали страти - Сомалі та Південний Судан.

Інші країни також знижують кількість страт. Зокрема, в Ірані в 2017 році кількість страт зменшилась на 11 відсотків, а страт, пов'язаних з наркотиками - на 40 відсотків. У Малайзії змінюється законодавство щодо боротьби з наркотиками, що також впливає на кількість страт.

Втім, в Amnesty International заявляють про стурбованість через продовження застосування найвищої міри покарання за злочини, пов'язані з наркотиками, у 15 країнах. Різні страти, пов'язані з наркотиками, були зареєстровані в Китаї, Ірані, Сінгапурі та Саудівській Аравії, де їхня кількість зросла з 16 відсотків у 2016 році до 40 відсотків у 2017 році.

Крім того, правозахисники занепокоєні тим, що в минулому році в Ірані було страчено п'ять неповнолітніх осіб, а ще 80 особам віком до 18 років було винесено смертні вироки. Загалом, за даними організації, зараз в всьому світі принаймні 21 919 особам винесено смертні вироки.