Суд в Москві дозволив блокування месенджера Telegram

15:05, 13.04.2018
Суд в Москві дозволив блокування месенджера Telegram

Телеграм заблокували? Час повертатися до паперових телеграм?

Суддя Таганського суду Москви Юлія Смоліна задовольнила позов Роскомнадзора та постановила заблокувати месенджер Telegram на території Росії.

Про це повідомляє "Новое время" з посиланням на російські ЗМІ.

Представників Telegram на засіданні 13 квітня не було, так як творець месенджера Павло Дуров заборонив юристам брати участь у "відвертому фарсі". Проте адвокати відправили до суду клопотання з проханням перенести засідання, воно було відхилено. Розгляд позову по суті зайняв 20 хвилин.

"Інформація, поширювана месенджером Telegram, може становити загрозу інтересам РФ і життю громадян", - заявила в Таганському суді Москви представник Роскомнадзора на засіданні з блокування месенджера в Росії.

Згідно з рішенням, до месенджеру мають обмежити доступ до виконання обов'язків по передачі ключів шифрування ФСБ.

Блокування Telegram пов'язане з відмовою месенджера передати ФСБ ключі шифрування від листування користувачів. У Telegram заявляли, що зробити це технічно неможливо. За порушення таким чином російського "закону Ярової" месенджер раніше оштрафували на 800 тисяч рублів.

"Представники месенджера Telegram не надали ключів для розшифрування повідомлень, а також відомостей про неможливість виконання вимоги про надання ключів", - повідомила в суді представник ФСБ.

У п'ятницю, 6 квітня, Роскомнадзор повідомив, що направив до суду позов про блокування Telegram. Причиною подачі позову є те, що Telegram не виконав вимоги закону про надання ФСБ ключів для дешифрування повідомлень.

2 квітня керівник міжнародної правозахисної групи Агора, яка представляє месенджер у судах, Павло Чиков повідомив в своєму Telegram-каналі, що представники месенджера повідомили Роскомнагляд про те, що вимоги ФСБ нездійсненні.