США, Британія та Франція завдали ракетного удару по Сирії

09:40, 14.04.2018
США, Британія та Франція завдали ракетного удару по Сирії

Ракети над Дамаском

Сполучені Штати Америки, Велика Британія та Франція спільно завдали ракетного удару по військовим об’єктам, підконтрольним армії Башара Асада, де, ймовірно, виготовлялася хімічна зброя.

"Щойно я наказав збройним силам США завдати точних ударів по цілям, пов'язаним потужностями диктатора Башара Асада з виробництва хімічної зброї", - повідомив Дональд Трамп під час брифінгу.

За інформацією видання АР, ракетний удар був спрямований по території неподалік столиці Сирії Дамаску. Також Reuters повідомляє, що ракетного удару зазнала територія неподалік міста Хомс, який, як вважається, є місцем виробництва та зберігання хімічної зброї.

Як повідомляє Sky news, голова Об'єднаного комітету начальників штабів генерал Джозеф Данфорд заявив, що повітряні удари зруйнували важливу інфраструктуру на трьох об'єктах, пов'язаних з програмою хімічної зброї сирійського режиму.

Першим об'єктом став науково-дослідний центр в Дамаску, який займався розробкою і виробництвом хімічної зброї. Другим - сховище хімічної зброї на захід від Хомса, а третім - складі хімічного обладнання і важливому командний пункт.

"Важлива інфраструктура була зруйнована, що відкидає сирійський режим назад. Вони втратять роки досліджень і розробки, сховища і обладнання", - додав він.

Очільник Пентагону Джим Меттіс повідомив, що в операції задіяно вдвічі більше зброї, ніж минулого року, коли збройні сили США випустили 59 ракет "Томагавк" по авіабазі військ Башара Асада.

Президент Франції Еммануель Макрон також повідомив, що його країна, США і Великобританія почали військову операцію проти "таємного хімічного арсеналу" сирійського уряду.

За його словами, "червона лінія була перейдена" після ймовірної хімічної атаки минулого тижня в сирійському місті Дума.

У керівників Франції "немає сумнівів", що сирійський уряд несе за неї відповідальність.

Еммануель Макрон повідомив, що операція обмежиться ударами по можливостям Сирії виробляти хімічну зброю. Він не повідомив, яку зброю задіяно в операції і по яких саме цілях.

Тереза Мей також повідомила про спільні військові удари, які спрямовані проти сирійських об’єктів із хімічною зброєю. 

Як повідомляла "УМ", Дональд Трамп попереджав про відповідь на хімічну атаку в Думі.