Не стало кінорежисерів Мілоша Формана та Вітторіо Тавіані

17.04.2018
У п’ятницю, 13 квітня, помер у США у віці 86 років після нетривалої хвороби славетний чеський кінорежисер Мілош Форман, повідомила чеській агенції ЧТК його вдова Мартіна Форман.
 
Форман був постановником двох всесвітньо визнаних кіношедеврів: фільмів «Політ над гніздом зозулі» та «Амадей».
 
Обидві стрічки було відзначено численними «Оскарами»: перший — п’ять «Оскарів», другий — вісім. Народжений 1932 року в чеському містечку Чеслав, у роки війни Форман втратив батьків у нацистських таборах.
 
Світову славу він здобув ще в себе на батьківщині завдяки фільмам «Чорний Петр» (головний приз кінофестивалю в Локарно), «Любовні пригоди блондинки» (номінація на «Оскар») i «Бал пожежників» (друга номінація на «Оскар»).
 
У зв’язку зi звинуваченнями чеської влади, що своїми стрічками він спотворює соціалістичну дійсність, Форман змушений був емігрувати незадовго до окупації радянськими військами Чехословаччини 1968 року.
 
В еміграції Форман працював головним чином у Франції та США. Кожен його фільм підпадав під класифікацію кіношедевра. 
 
А в неділю в Римі не стало 88-річного славетного італійського кінорежисера Вітторіо Тавіані. Вітторіо разом iз молодшим братом Паоло зняли понад 20 художніх фільмів.
 
Їхню прем’єрну роботу «Людина, яку потрібно знищити» (1962) було відзначено премією критиків на Венеціанському кінофестивалі. Всі інші стрічки братів також ставали подіями у світі кіно, були обсипані фестивальними нагородами, зокрема «Батько-хазяїн» (1977) — головний приз Каннського кінофестивалю, «Цезар повинен померти» (2012) — головний приз Берлінського кінофестивалю.