Добкін не пробачив Януковичу втечу з України

14:51, 18.04.2018

Народний депутат "Опозиційного блоку" Михайло Добкін переконаний, що колишній президент Віктор Янукович, незважаючи на всі ризики, повинен був залишитися в Україні.

 

Таку думку Добкін висловив, як свідок захисту, якого Оболонський районний суд Києва заслухав у середу.

 

Добкін наполягає, що в місті Харкові на 21 лютого була "вибухонебезпечна" атмосфера, а Янукович побоювався за своє життя.

 

"Така була атмосфера ... Ми не знали, що може статися через півгодини, через 5 хвилин... Весь мій негатив до Януковича, який я дозволив собі виплеснути публічно, полягає в тому, що він навіть якщо розумів, що помре - а він, швидше за все, розумів, що помре - він повинен був залишитися і померти. Він - глава держави, обирається на цю посаду, мав розуміти, що такий час може настати", – заявив Добкін.

 

На його думку, якби Янукович залишився, "не було б трагічних подій для багатьох людей".

 

"Це моя особиста... Але я ж розумію, що ви хочете від мене почути, що йому нічого не загрожувало, що він міг виконувати свої обов'язки, перебуваючи в будь-якому місті", – сказав депутат, звертаючись до прокурорів.

 

І додав: "Я скажу так: ні, не міг. Була така ситуація, що в Харків він приїхав однією людиною, впевненим у собі. А розлучалися ми з ним... він зовні навіть постарів років на 10. А по телевізору, коли він робив заяву, це вже був не той Янукович, якого я звик бачити. Вважаю, одне з переживань, яке у нього було – з приводу своєї безпеки".

 

Зазначимо, 18 квітня Оболонський районний суд, який розглядає справу про державну зраду колишнього президента Віктора Януковича заслухав свідка захисту – колишнього губернатора Харківської області народного депутата Михайла Добкіна.

 

Після перерви суд досліджуватиме матеріали захисту. На 19 квітня запланований телеміст із анексованим Росією Кримом – допитуватимуть екс-начальника Генштабу України адмірала Юрія Ільїна.

 

Розгляд справи про держзраду Януковича планували закінчити до 20 квітня. Але судові дебати перенесли на 24 та 25 квітня. 18 квітня суд проігнорував прохання Януковича дати більше часу до дебатів.

 

Адвокати обвинуваченого у державній зраді Януковича заявляють, що судових дебатів у справі не буде, поки не будуть допитані усі їхні свідки. Їх наразі залишилося 15.