Голос Чіо-Чіо-Сан: мистецький проект «Соломія» продовжує ходу Україною

24.04.2018
Упродовж кількох тижнів відвідувачі Національної оперети матимуть нагоду ознайомитися з художньою виставкою, присвяченою пам’яті геніальної співачки Соломії Крушельницької.
 
Експозиція, що діє в арт-фойє на другому поверсі театру, включає як портрети, так і сюжетні картини із зображенням сцен із спектаклів, картини-колажі, пейзажний живопис.
 
Окрім головної теми, їх об’єднує те, що всі вони створені сучасними українськими художниками спеціально для проекту «Соломія», ініціатором якого виступив благодійний фонд «Україна — це ми».
 
До проекту долучилося більше десятка митців із Києва, Сум, Івано-Франківська та Кривого Рогу.
 
Аби художники більше дізналися про життя і творчість зірки світової опери, минулоріч було організовано пленер у Львові та інших містах Західної України, так чи інакше пов’язаних з іменем Крушельницької. 
 
Значну допомогу в реалізації проекту надав Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької у Львові — художники мали змогу детально ознайомитися з численними фотографіями, листами, документами з фонду музею, прослухати записи з голосом співачки, врешті-решт.
 
Як зауважив один з учасників проекту Панас Титенко (його картина «Соломія Крушельницька. Чіо-Чіо-Сан» привертає чи не найбільшу увагу відвідувачів виставки), «ця жінка була настільки цікавою особистістю, що її образ хвилюватиме й надихатиме на творчі пошуки ще не одне покоління митців». 
 
Перший публічний показ результатів проекту відбувся ще наприкінці минулого року у Львові, в рамках проведення Міжнародного фестивалю оперного мистецтва імені Соломії Крушельницької.
 
Виставка в Києві — продовження туру, котрий, як обіцяють організатори, сягне загальноукраїнського масштабу.
 
Також планується в майбутньому презентувати цей проект за кордоном, насамперед, звичайно, в Італії — країні, де уродженка села Білявинці (нині це Бучацький район Тернопільської області) здобула славу однієї з найкращих оперних співачок кінця XIX — початку ХХ століття.