Полковник ЗСУ на підприємстві Міноборони шпигував на користь Росії

24.04.2018
Не доріс до Джеймса Бонда полковник запасу Зброй­них сил України (уродженець РФ), працівник одного зі стратегічних підприємств Міноборони України, адже невдасі-«шпійону» не вдалося вийти сухим із води, як кіношному агенту 007: горе-офіцера затримали у Києві на робочому місці працівники СБУ.
 
 
«У липні 2017 року під час перебування у близьких родичів на території Росії він був завербований кадровим співробітником російської воєнної розвідки. За грошову винагороду колишній український військовий здійснював збір  для передачі російським кураторам інформації з обмеженим доступом у сфері оборони», — заявили у Службі безпеки. 
 
 
За даними СБУ, спецслужби РФ цікавила інформація щодо виконання державних оборонних замовлень та розробок новітніх авіаційних систем виявлення безпілотних літальних апаратів, що використовуються під час проведення АТО на cході України.
 
На виконання завдання представника ГУ ГШ збройних сил РФ, агент намагався придбати безпілотний літальний апарат українського виробництва з метою подальшої його передачі країні-агресору для здійснення повітряної розвідки.
 
«Зв’язок iз «кураторами» шпигун мав під час поїздок на територію РФ та за допомогою листування електронною поштою. Після виконання «завдань» зловмисник планував виїхати до РФ та отримати російське громадянство. Встановлено, що за сприяння співробітника розвідки РФ громадянин України вже отримав посвідку на проживання в Росії та переоформив військову пенсію для її отримання на російській території», — зазначили в СБУ. 
 
За місцем роботи та проживання фігуранта справи проведено обшуки та вилучено матеріали, що підтверджують його протиправну діяльність.
 
Зраднику повідомлено про підозру та обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) й наразі тривають слідчі дії.