Екс-полонені терористів досі не отримали 100 тисяч компенсації через бюрократичну тяганину

21:35, 27.04.2018
Екс-полонені терористів досі не отримали 100 тисяч компенсації через бюрократичну тяганину

Екс-полонених до Києва під спалахами камер супроводжував Президент (Фото: 24 канал)

Звільнений із полону на Донбасі Володимир Фомічов розповів, що жоден із 58 екс-полонених не отримав обіцяної грошової компенсації у 100 тисяч гривень через бюрократичну тяганину, а час на виплати майже сплив.

Про це інформує "Громадське".

«Є проблема у тому, що немає комунікації між Міністерством соціальної політики та Міністерством з питань тимчасово окупованих територій. На сьогодні досі ніхто зі звільнених заручників не отримав ці гроші», — сказав Фомічов.

Також він додав, що виникла проблема із проходженням спеціальної перевірки. Її мають провести щодо усіх колишніх заручників та перевірити, чи не фігурують вони у певній діяльності проти України. Раніше таку спецперевірки проводила Служба безпеки.

«СБУ каже, що перевірка — це процесуальна процедура, тож вони ніби «не мають права на її проведення». Такі процедури проводить прокуратура, а в нашому випадку — військова прокуратура. Але вона нічого не знає, чи повинна проводитись нею така процедура чи ні. Тож це замкнене коло», — наголосив Фомічов.

Міністерство соціальної політики визначило, що звільнені з полону бойовиків на Донбасі 74 українці мають рівно 6 місяців на те, аби подати документи до відповідних відомств та отримати по 100 тисяч кожен. 27 червня спливає цей термін, тож не зрозуміло, чи встигнуть колишні заручники забрати ці кошти. Водночас наголосимо, що Міністерство з питань тимчасово окупованих територій, на яке поклали обов’язки цих виплат, ще навіть не виділило на це 7,4 млн.

«Є люди, які зараз відновлюють свої документи. І якщо вони не встигнуть подати до міністерств потрібний пакет, це буде несправедливо», — каже Володимир Фомічов.

Раніше у МінТОТі заявили, що виплата грошової допомоги для звільнених з полону на Донбасі розпочнеться тоді, коли прем’єр Володимир Гройсман підпише порядок надання цих виплат.

Нагадаємо, 27 грудня поблизу Горлівки відбувся обмін полоненими із терористами на окупованих територіях. Тоді звільнили 74 особи, яких вимагали представники України, однак одна жінка родом із Донецька, у якої завершився термін перебування за ґратами за рішенням "суду" окупантів, відмовилася повертатися на підконтрольну Україні територію, а ще 14 осіб звинувачують у дезертирстві, тому через кримінальне переслідування виплати їм не здійснюватимуть.